Έρευνα: Smartphones θα ανιχνεύουν πόσο μεθυσμένος είναι κάποιος με βάση τη φωνή του

Έρευνα: Smartphones θα ανιχνεύουν πόσο μεθυσμένος είναι κάποιος με βάση τη φωνή του

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα smartphones μπορεί να είναι σε θέση να ανιχνεύουν πόσο μεθυσμένος είναι κάποιος με βάση τις αλλαγές στη φωνή του. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αισθητήρες σε smartphones για να καταγράψουν τη φωνή ενός ατόμου πριν και μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

Στη συνέχεια, περνούν τις ηχογραφήσεις από ένα ψηφιακό πρόγραμμα για να απομονώσουν και να μετρήσουν ορισμένες πτυχές, όπως η συχνότητα και το ύψος του ήχου. Όταν συγκρίθηκαν με τα αποτελέσματα αλκοόλ στην αναπνοή, διαπίστωσαν ότι το μοντέλο που χρησιμοποίσησαν ήταν σε θέση να προβλέψει το επίπεδο μέθης ενός ατόμου με ακρίβεια 98%.

Οι ειδικοί λένε ότι τα αποτελέσματα της μικρής μελέτης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη τρόπων που θα βοηθήσουν στην πρόληψη των τραυματισμών και των θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ στο μέλλον.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Brian Suffoletto, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ. Ο ίδιος δήλωσε ότι η ακρίβεια των ευρημάτων της έρευνάς του «με εξέπληξε πραγματικά».

Ο καθηγητής Suffoletto δήλωσε ότι χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα των ευρημάτων, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

Πώς λειτούργησε η έρευνα

Στη μελέτη συμμετείχαν 18 ενήλικες ηλικίας 21 ετών και άνω, στους οποίους δόθηκε τυχαία μια σειρά από γλωσσοδέτες να διαβάσουν δυνατά. Χρησιμοποιήθηκε ένα smartphone για την καταγραφή της φωνής τους πριν από την κατανάλωση αλκοόλ και κάθε ώρα έως και επτά ώρες μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης τα επίπεδα αλκοόλ στην αναπνοή του κάθε ατόμου στην αρχή της μελέτης και κάθε 30 λεπτά έως και επτά ώρες.

Χρησιμοποιώντας ψηφιακά προγράμματα, οι ερευνητές μπόρεσαν να απομονώσουν τις φωνές των ομιλητών και να αναλύσουν μέτρα όπως η συχνότητα και το ύψος του ήχου σε βήματα του ενός δευτερολέπτου. Σύμφωνα με τον καθηγητή Suffoletto, άλλες συμπεριφορές, όπως το βάδισμα και η αποστολή μηνυμάτων, θα μπορούσαν να συνδυαστούν με αισθητήρες μοτίβων φωνής για τη μέτρηση των επιπέδων μέθης.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC