Έρχονται δασμοί στις αγορές μέσω Temu και Shein

Έρχονται δασμοί στις αγορές μέσω Temu και Shein

Αν συνηθίζεις να κάνεις αγορές από τα μεγάλα κινεζικά καταστήματα Temu, Shein και AliExpress, συνέχισε να διαβάζεις. Συνιστούμε να το κάνεις ακόμα και αν ακούς για πρώτη φορά τα συγκεκριμένα ονόματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την κατάργηση της απαλλαγής από δασμούς για αγορές προϊόντων κάτω των 150 ευρώ, σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνει τις αγορές από τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με την ίδια την Επιτροπή, πέρυσι έφτασαν στα τελωνεία της Ε.Ε. περισσότερα από δύο δισ. δέματα με προϊόντα αξίας κάτω των 150 ευρώ και αυτός ο όγκος αποτέλεσε δοκιμασία για τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με τους Financial Times, η Επιτροπή συζητούσε από τον Μάιο του 2023 το ενδεχόμενο να καταργήσει την απαλλαγή δασμών για αγορές προϊόντων χαμηλής αξίας, ωστόσο αποφάσισε να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες. Ενδεχομένως να παίζει κάποιο ρόλο και το γενικότερα κακό κλίμα στις σχέσεις Ε.Ε. – Κίνας.

Ανταγωνιστές των μεγάλων κινεζικών εταιρειών στις ΗΠΑ παραπονούνται για αθέμιτο ανταγωνισμό και υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να τις ανταγωνιστούν λόγω των πολύ χαμηλών τιμών στις οποίες προσφέρουν τα προϊόντα τους. Βεβαίως είναι ζήτημα πόσο θα αντέξει ένα ρούχο 5 ευρώ ή ένα “έξυπνο” ρολόι των 10 ευρώ, αλλά αυτό δεν φαίνεται να πτοεί τους καταναλωτές που μάλλον δεν γνωρίζουν την παροιμία “η φτήνια τρώει τον παρά”. Τα προϊόντα που έρχονται στην Ε.Ε. (και στην Ελλάδα) από τρίτες χώρες υπόκεινται σε ΦΠΑ ανεξαρτήτως αξίας και κατά κανόνα η σχετική επιβάρυνση περιλαμβάνεται στο ποσό που πληρώνει ο καταναλωτής κατά τη διαδικασία της αγοράς. Ωστόσο δεν υπάρχουν δασμοί για δέματα συνολικής αξίας έως 150 ευρώ και αυτό φαίνεται να έχει παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της δημοτικότητας των μεγάλων κινεζικών καταστημάτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC