Έφυγε ο δημιουργός της C και του Unix, Dennis Ritchie

Έφυγε ο δημιουργός της C και του Unix, Dennis Ritchie

 

Ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες πληροφορικής, ο Dennis … Ritchie, έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών.

Ο Dennis Ritchie θα μείνει στην ιστορία της πληροφορικής ως ο σχεδιαστής και δημιουργός της C, μιας από τις πιο διαδεδομένες γλώσσες προγραμματισμού όλων των εποχών η οποία δημιουργήθηκε στα εργαστήρια της Bell στο διάστημα 1969-1973 ενώ θεωρείται η βάση άλλων πιο σύγχρονων γλωσσών όπως η C++, Visual C++, Java, Python κ.α.

Ακόμα πιο σημαντικό επίτευγμα του Ritchie θεωρείται η δημιουργία του λειτουργικού συστήματος Unix μαζί με τους Ken Thompson, Brian Kernighan, Douglas Mcllroy και Joe Ossaa. Το Unix αποτελεί τη βάση φυσικά του Linux το οποίο κυριαρχεί στις μέρες μας στους περισσότερους servers ανά τον κόσμο.

Ως αποτέλεσμα των επιτευγμάτων του, ο Ritchie βραβεύτηκε μαζί με τον Ken Thompson με το βραβείο Turing για την συνεισφορά τους στην εξέλιξη στη θεωρία των λειτουργικών συστημάτων με τη δημιουργία του Unix. Το 1999 οι δύο επιστήμονες βραβεύτηκαν και πάλι με το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας της Αμερικής αυτή τη φορά από τα χέρια του τότε Προέδρου, Bill Clinton από όπου και η φωτογραφία (Ο Dennis Richie εμφανίζεται στο μέσο). Φέτος η Ιαπωνία βράβευσε και πάλι το γνωστό δίδυμο για το πρωτοποριακό έργο τους στην ανάπτυξη του Unix.

Η πορεία του Dennis Ritchie στην πληροφορική έφτασε στο τέλος της το 2007 όταν και αποσύρθηκε από το τμήμα έρευνας της Lucent Technologies το οποίο διεύθυνε μέχρι τότε.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC