Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ

Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ

Το μεγάλο Γάλλο ζωγράφο Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ τιμάει σήμερα με doodle η Google, με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννησή του.
Στο Doodle απεικονίζεται ο Λωτρέκ να κάθεται σε ένα σκαμνί και να ζωγραφίζει το πρώτο γράμμα της Google, ενώ στο φόντο υπάρχει ένας από τους δεκάδες πίνακες του ζωγράφου με τις χορεύτριες της λεγόμενης Μπελ Επόκ.

Ο Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ έζησε κυρίως στη Μονμάρτρη του Παρισιού, που αποτελούσε το κυρίαρχο κέντρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του αντιμετώπισε πρόβλημα αλκοολισμού και πέθανε σε ηλικία 37 ετών, έχοντας προσβληθεί από σύφιλη.

Οι πίνακές του χαρακτηρίζονταν από έντονα χρώματα και ανθρώπινες παρουσίες. Θεωρείται επιπλέον ένας από τους πρωτοπόρους στην τέχνη της αφίσας, γνωστός κυρίως για τις αφίσες που φιλοτέχνησε για το καμπαρέ Μουλέν Ρουζ (Moulin Rouge).

Ασχολήθηκε ακόμα με την τεχνική της λιθογραφίας, επηρεασμένος από την ιαπωνική τέχνη και τα ιαπωνικά χαρακτικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC