Αντι – influencing: Η νέα τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που πάει κόντρα στους influencers

Αντι – influencing: Η νέα τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που πάει κόντρα στους influencers

Οι διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει υπεράριθμες. Μόνο με ένα «σκρολάρισμα» στο Instagram, στο TikTok ή στο Facebook, μπορεί να εμφανισθούν μέχρι και τρεις διαφημίσεις το λεπτό. Η καταναλωτική μανία των σημερινών χρηστών έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που πολλοί χρήστες έχουν επινοήσει έναν νέο όρο για να σταματήσουν την επιρροή που ασκούν οι «influencers» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ειδικότερα, στους νέους ανθρώπους. Η νέα τάση λέγεται «αντι-influencing».

Οι επονομαζόμενοι αντι- influencers αντιτίθενται στην ατελείωτη ροή διαφημίσεων από τους influencers. Δε διαφημίζουν τα προϊόντα αλλά συμβουλεύουν στο να μην ξοδεύει κανείς χρήματα σε συγκεκριμένα προϊόντα ομορφιάς, ρουχισμού ή τεχνολογίας, τα οποία πιστεύουν πως δεν αξίζουν. Βίντεο με το hashtag #deinfluencing διαδίδονται όλο και πιο πολύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά στο Tiktok. Βδομάδα τη βδομάδα οι προβολές αυτών των βίντεο, τα οποία προέρχονται συχνά από αγγλόφωνες χώρες, αυξάνονται.

Η Βίτα Βιρτ είναι η πρώτη δημιουργός περιεχομένου στη Γερμανία που ξεκίνησε αυτή την τάση. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την ίδια δύο προϊόντα μακιγιάζ μιας πολυτελούς εταιρείας ομορφιάς είναι υπερτιμημένα. «Το ένα κοστίζει 40 ευρώ, σίγουρα δε χρειάζεται να το αγοράσεις, ειδικά αν είσαι νέος και παίρνεις μόνο ένα χαρτζιλίκι», λέει η 27χρονη μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle. Οι δημοσιεύσεις της για προϊόντα αισθητικής είχαν περίπου 55.000 προβολές μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Η Βιρτ μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει καμία χορηγία και δεν πληρώνεται για τα προϊόντα στα οποία αναφέρεται, καθώς αυτό αποτελεί ένα χόμπι για την ίδια.

Ατελείωτη διαφημιστική ροή στα σόσιαλ μίντια
Οι καταναλωτές του Tiktok και του Instagram είναι «υπερφορτωμένοι με προτάσεις προϊόντων σε καθημερινή βάση και αυτό καταντάει πραγματικά βαρετό», εξηγεί η ειδική στο σόσιαλ μίντια μάρκετινγκ, Αν-Κατρίν Σμιτς. Βλέπει το αντι-influencing ως μια σημαντική τάση, η οποία ήρθε για να μείνει. «Οι καλοί influencers έκαναν πάντα ειλικρινείς συστάσεις εκτός της διαφημιστικής τους συνεργασίας. Επομένως, είναι λογικό να μιλούν με ειλικρίνεια και όταν τα brands ή τα προϊόντα δεν εκπληρώνουν αυτό που υπόσχονται. Πολλοί έχουν καταλάβει πως η αυθεντικότητα και η πιστή κοινότητα λειτουργούν καλύτερα για την επιχείρησή τους μακροπρόθεσμα από ό,τι η όσο το δυνατόν περισσότερη διαφήμιση».

Ειδικά για τους κερδοσκοπικούς influencers, το αντι-influencing είναι ρίσκο, καθώς η κριτική στις μάρκες μπορεί να αποτρέψει τους διαφημιστικούς συνεργάτες, επισημαίνει η Σμιτς. Η Βίρτ επίσης πιστεύει πως αυτή η τάση αναπαράγεται πιο εύκολα από μικρότερα προφίλ όπως το δικό της που το χρησιμοποιεί μόνο για διασκέδαση. Όπως και να έχει οι άνθρωποι είτε με το influencing είτε με το αντι- influencing κρίνουν κάτι ως καλό ή ως παντελώς άχρηστο.

Για την αντι-influencer Βιρτ η τάση αυτή είναι τόσο δημοφιλής επειδή «οι άνθρωποι λόγω του πληθωρισμού έχουν λιγότερα χρήματα να διαθέσουν και δίνουν μεγαλύτερη προσοχή που τα ξοδεύουν». Επιπλέον, υπάρχει αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία κάνει ολοένα και περισσότερους να αναρωτιούνται τι και πόσο πραγματικά χρειάζονται.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC