Δύο από τους παλαιότερους γαλαξίες του σύμπαντος εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

Δύο από τους παλαιότερους γαλαξίες του σύμπαντος εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

Οι νεότερες ανακαλύψεις του διαστημικού τηλεσκόπιου James Webb περιλαμβάνουν δύο από τους παλαιότερους και πιο μακρινούς γαλαξίες, που χρονολογούνται περίπου 300 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang.

Αυτοί οι δύο γαλαξίες, που ονομάζονται JADES-GS-z14-0 και JADES-GS-z14-1, καταρρίπτουν το προηγούμενο ρεκόρ που είχε επίσης το JWST πέρυσι και χρονολογούνται γύρω στα 330 εκατομμύρια χρόνια μετά τη γέννηση του Σύμπαντος. Εκτός του ότι είναι εξαιρετικά παλιοί, αυτοί οι γαλαξίες είναι εκπληκτικά μεγάλοι για μια τόσο πρώιμη περίοδο της κοσμικής ιστορίας. Ο μεγαλύτερος από τους δύο, ο JADES-GS-z14-0, έχει διάμετρο περίπου 1.600 έτη φωτός.

Αυτή η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι οι πρώτοι γαλαξίες του Σύμπαντος αναπτύχθηκαν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι προβλέπουν οι τρέχουσες κοσμολογικές θεωρίες. Αυτοί οι γαλαξίες εντοπίστηκαν σε μια περιοχή του διαστήματος γνωστή ως Hubble Ultra-Deep Field. Προηγούμενες παρατηρήσεις με το τηλεσκόπιο Hubble είχαν αποκαλύψει γαλαξίες που χρονολογούνται από τα πρώτα 800 εκατομμύρια χρόνια του Σύμπαντος, αλλά το φως από ακόμη παλαιότερους γαλαξίες απαιτούσε τα ισχυρά όργανα του JWST.

Το εντυπωσιακό μέγεθος και η φωτεινότητα του JADES-GS-z14-0 πιθανότατα τροφοδοτούνται από νεαρά αστέρια σε ενεργό σχηματισμό, παρά από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα. Μελετώντας τα μήκη κύματος του φωτός που εκπέμπεται από τον γαλαξία, η ομάδα εντόπισε σημάδια ατόμων υδρογόνου και πιθανώς οξυγόνου στον περιβάλλον αέρα, τα οποία είναι χαρακτηριστικά των γαλαξιών που σχηματίζουν αστέρια.

Αυτές οι ανακαλύψεις δείχνουν ότι το JWST μπορεί να ανιχνεύσει γαλαξίες ακόμα κι αν το φως τους είναι δέκα φορές πιο αχνό, προσφέροντας ελπίδα ότι το τηλεσκόπιο θα αποκαλύψει σύντομα ακόμη παλαιότερα αντικείμενα, που ίσως χρονολογούνται από τα πρώτα 200 εκατομμύρια χρόνια της κοσμικής ιστορίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC