Εξάπλωση του «cloud computing» στην ελληνική αγορά

Εξάπλωση του «cloud computing» στην ελληνική αγορά

Μείωση εξόδων έως και 50%, πρόσβαση σε καινοτόμες υπηρεσίες, βελτιωμένη ευελιξία και εξοικονόμηση χρόνου προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες που …

έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην ελληνική αγορά. 

Το λεγόμενο cloud computing επιτρέπει στην επιχείρηση να μεταφέρει στο Internet μια σειρά από λειτουργίες με ασφάλεια, ευκολία και χαμηλό μηνιαίο κόστος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των νέων προγραμμάτων είναι το Office 365 της Microsoft, ένα ολοκληρωμένο σύστημα υπηρεσιών που ενισχύει την παραγωγικότητα, τη συνεργασία και την επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων της επιχείρησης, αλλά και μεταξύ της επιχείρησης των πελατών και συνεργατών της.

Οι χρήστες αποκτούν πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές μέσα από τις γνώριμες εφαρμογές του Office οπουδήποτε και αν βρίσκεται ο χρήστης και μέσα από οποιαδήποτε συσκευή.

Παραδείγματα τέτοιων υπηρεσιών περιλαμβάνουν: αλληλογραφία, κοινά ημερολόγια, διαχείριση επαφών, παροχή κεντρικού αποθηκευτικού χώρου για τα εταιρικά έγγραφα, πολύ απλή δημιουργία εξωτερικού εταιρικού site, δυνατότητα εικονικών συνδιασκέψεων με ήχο, εικόνα, video.

Όπως αναφέρει η Μαρία Τσιλίρα, Information Worker Business Group Lead της Microsoft, στην εφημερίδα «Τα Νέα», πρόκειται για ένα σύνολο υπηρεσιών που είναι άμεσα διαθέσιμες σε ιδιαίτερα χαμηλό κόστος για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Μάλιστα, σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν τις υπηρεσίες αυτές μπορούσαν να αξιοποιήσουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις – οι οποίες είχαν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στο κόστος και την απαιτούμενη υποδομή -, τώρα η τεχνολογία του cloud computing επιτρέπει και σε μικρότερες εταιρείες να έχουν στα χέρια τους τα ίδια εργαλεία.

Εικονικές συναντήσεις: Για παράδειγμα, αντί να κάνουν ταξίδια και μετακινήσεις με υψηλό κόστος, μπορούν να πραγματοποιήσουν εικονικές συναντήσεις με προβολή παρουσιάσεων και ομαδική επεξεργασία αρχείων.

Με αυτόν τον τρόπο, κερδίζουν χρόνο και κόστος, ειδικά σε επιχειρήσεις που έχουν παρουσία σε πολλά σημεία ανά την Ελλάδα και τον κόσμο. Μάλιστα, πέρα από τους εργαζομένους της εταιρείας, με την ίδια τεχνολογία και χωρίς επιπλέον κόστος, πρόσβαση στην υπηρεσία μπορούν να αποκτήσουν οι πελάτες και οι συνεργάτες της επιχείρησης, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτόν την παραγωγικότητα και βελτιώνοντας την επικοινωνία.

Πρόσβαση από παντού: Ένα ακόμη πλεονέκτημα των υπηρεσιών που βρίσκονται στο cloud είναι η άμεση πρόσβαση στην πληροφορία από οπουδήποτε. Έτσι, ενώ μέχρι πρότινος κάθε υπάλληλος είχε τα αρχεία μόνο στον υπολογιστή του, τώρα όλα τα έγγραφα μπορούν να μεταφερθούν στο cloud και να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή σε όποιον έχει δοθεί δικαίωμα πρόσβασης, εντός ή εκτός της εταιρείας. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εξασφαλιστεί ένας ενιαίος και επίκαιρος τρόπος επικοινωνίας, ενώ παράλληλα η εταιρεία γλιτώνει το κόστος αποθήκευσης, διαδικασιών αντιγράφων ασφαλείας κ.λπ.

Απόλυτη ασφάλεια: Ως προς το ζήτημα της ασφάλειας το οποίο εγείρουν πολλοί ενδιαφερόμενοι, ο Νικόλας Μολφέτας, Server Business Group Lead της Microsoft, εξηγεί ότι η απομακρυσμένη πρόσβαση γίνεται με κρυπτογραφημένη επικοινωνία, ώστε να είναι σίγουρο πως κανένας δεν μπορεί να μπει στα αρχεία της επιχείρησης εκτός από τους συγκεκριμένους ανθρώπους που έχουν πρόσβαση και μάλιστα σε συγκεκριμένα αρχεία.

Σε μερικές ώρες: H διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, καθώς για μια μικρή ή μεσαία επιχείρηση είναι πραγματικά ζήτημα κάποιων ωρών προκειμένου να στηθεί και να λειτουργήσει η υποδομή που απαιτείται.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC