Η αντεπίθεση των ρώσικων σουπερκομπιούτερ

Η αντεπίθεση των ρώσικων σουπερκομπιούτερ
Πριν από δύο περίπου χρόνια, ο Ρώσος πρόεδρος Dmitry Medvedev μίλησε δημοσίως για στροφή στην αγορά των supercomputers. Απ’ …
ό,τι φαίνεται, δεν επρόκειτο για λόγια της στιγμής, αλλά για μια στρατηγική επιλογή με στόχο να μπει η Ρωσία στο χάρτη των υπερυπολογιστών. 

Η αρχή έχει ήδη γίνει και η T Platforms είναι η πρώτη ρωσική εταιρεία που καταφέρνει να πλασάρει υπερυπολογιστή στις πρώτες θέσεις του Top 500. Πρόκειται για ένα σύστημα με 33.072 πυρήνες που συνδυάζει επεξεργαστές Xeon με GPUs Nvidia 2070. Ο supercomputer Lomonosov βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη 13η θέση του Top 500. Οι Ρώσοι, πάντως, σημειώνουν ότι ο Lomonosov βρίσκεται στην τρίτη θέση του benchmark Graph500, το οποίο μετρά πόσο γρήγορα εκτελούνται απαιτητικές εργασίες γραφικών.

Φαίνεται ότι η Ρωσία έχει πάρει πολύ ζεστά το θέμα της υψηλής τεχνολογίας. Πριν από λίγους μήνες, ο Ρώσος πρόεδρος ταξίδεξε στη Silicon Valley κι επισκέφθηκε εταιρείες όπως η Apple, η Cisco, η Google και το Twitter. Ο Medvedev φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια αντίστοιχη κοινότητα λίγο έξω από τη Μόσχα και η περιοδεία του στη Silicon Valley είχε διερευνητικό χαρακτήρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC