Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε επίσημη έρευνα σε βάρος του X του Μασκ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε επίσημη έρευνα σε βάρος του X του Μασκ

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη «επίσημης έρευνας» με στόχο το μέσο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter) για παραβίαση των υποχρεώσεών του βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών περί ελέγχου του περιεχομένου και διαφάνειας, δύο μήνες μετά την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας.

Πρόκειται για την πρώτη «επίσημη» διαδικασία στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA). «Η εποχή που οι μεγάλες πλατφόρμες συμπεριφέρονταν σαν να ήταν πολύ ισχυρές για να τις απασχολούν οι κανονισμοί έχει παρέλθει», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Ψηφιακής Πολιτικής Τιερί Μπρετόν.

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν
Το van που κάνει τους δρόμους πιο ασφαλείς
«Το ηφαίστειο Κολούμπος της Σαντορίνης είναι ενεργό» – Υπάρχει πιθανότητα έκρηξης;
Η Επιτροπή είχε ανακοινώσει στις 12 Οκτωβρίου την έναρξη μιας προκαταρκτικής διαδικασίας για «ψευδείς πληροφορίες», «βίαια και τρομοκρατικού χαρακτήρα περιεχόμενα» και «ρητορική μίσους» με στόχο το μέσο κοινωνικής δικτύωσης του δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ, πέντε ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς.

Αυτό το πρώτο στάδιο αφορούσε αίτημα για πληροφορίες ώστε να επαληθευθεί ο σεβασμός από την πλατφόρμα X των ευρωπαϊκών υποχρεώσεών της.

Today we open formal infringement proceedings against @X :

⚠️ Suspected breach of obligations to counter #IllegalContent and #Disinformation

⚠️ Suspected breach of #Transparency obligations

⚠️ Suspected #DeceptiveDesign of user interface#DSA pic.twitter.com/NxKIif603k

— Thierry Breton (@ThierryBreton) December 18, 2023

Οι απαντήσεις που δόθηκαν από την αμερικανική επιχείρηση, καθώς και η «έκθεση διαφάνειας» που αυτή δημοσιοποίησε στις αρχές Νοεμβρίου για να παρουσιάσει τα μέσα μετριασμού των περιεχομένων που εφαρμόζει, δεν έπεισαν το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, το οποίο διαθέτει πλέον εξουσίες ελέγχου και επιβολής κυρώσεων.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει πλέον πρόστιμα που μπορούν να φθάσουν το 6% του ετήσιου τζίρου του ομίλου που κατηγορείται. Σε περιπτώσεις σοβαρών και επανειλημμένων παραβιάσεων, μπορεί ακόμη και να απαγορευθεί η λειτουργία μιας πλατφόρμας μέσα στην ΕΕ.

Η Κομισιόν εξήγησε πως, με την έναρξη της «επίσημης» διαδικασίας, θα συνεχίσει «να συγκεντρώνει αποδείξεις» ζητώντας νέες πληροφορίες από την X, πραγματοποιώντας συνεντεύξεις και επιθεωρήσεις. Δεν έχει τεθεί χρονικό όριο για την έρευνα.

Η διαδικασία αυτή επιτρέπει πλέον στην Επιτροπή να λάβει μέτρα για να υποχρεώσει την X να συμμορφωθεί προς τους κανόνες ή να δεχθεί τις «θεραπείες» που προτείνει η πλατφόρμα ώστε να απαντήσει στα ζητήματα που δημιουργούν ανησυχίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC