Η IBM κατασκευάζει επεξεργαστές που μιμούνται τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Η IBM κατασκευάζει επεξεργαστές που μιμούνται τον ανθρώπινο εγκέφαλο

 

Ίσως η εποχή που οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές παρουσιάζουν την ίδια ικανότητα μάθησης με τον ανθρώπινο εγκέφαλο βρίσκεται πιο κοντά απ’ … ότι όλοι περιμέναμε. Η IBM ανακοίνωσε ότι εργάζεται στο σχεδιασμό ενός επεξεργαστή ο οποίος μπορεί να προσομειώνει τον ανθρώπινο εγκέφαλο όσον αφορά τον τρόπο που αυτός χειρίζεται τις πληροφορίες.

Οι υπολογιστές στη σημερινή τους μορφή δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν και πολλά πράγματα παραπάνω πέρα από πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς. Η προσέγγιση της IBM στοχεύει στην κατασκευή ενός επεξεργαστή που θα μιμείται τους νευρώνες και τις συνάψεις του ανθρώπινου εγκεφάλου. Ένα από τα πλεονεκτήματα αυτής της προσέγγισης είναι ότι οι υπολογιστές που θα αξιοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία θα καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με τους σημερινούς υπολογιστές.

Αναφέρεται ότι έχουν κατασκευαστεί ήδη δύο πρωτότυπα τέτοιων επεξεργαστών, ενώ το επόμενο βήμα είναι να κατασκευαστεί και ο υπολογιστής που θα τους φιλοξενεί. Ο μεγαλύτερος στόχος της IBM είναι ο σχεδιασμός ενός υπολογιστή που θα αποτελείται από 10 δισεκατομμύρια νευρώνες και 100 τρισεκατομμύρια συνάψεις, πιο ισχυρός δηλαδή και από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Την ίδια στιγμή ο υπολογιστής αυτός θα καταναλώνει ενέργεια λιγότερη από 1kilowatt και το μέγεθός του δε θα ξεπερνά αυτό του εγκεφάλου μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC