Η NASA έστειλε και έλαβε μήνυμα με λέιζερ από απόσταση 16 εκατ. χιλιομέτρων σε 50 δευτερόλεπτα

Η NASA έστειλε και έλαβε μήνυμα με λέιζερ από απόσταση 16 εκατ. χιλιομέτρων σε 50 δευτερόλεπτα

Μία εντυπωσιακή πρωτιά σημείωσε η NASA, καθώς έστειλε ένα μήνυμα μέσω δέσμης λέιζερ στη Γη από σχεδόν 16 εκατ. χιλιόμετρα μακριά, μέσα σε 50 δευτερόλεπτα.

Η NASA από καιρό επικοινωνούσε με διαστημόπλοια μέσω ραδιοκυμάτων, ωστόσο ποτέ μέχρι τώρα δεν ήταν σε θέση να το κάνει χρησιμοποιώντας λέιζερ σε τόσο μακρινή απόσταση, η οποία είναι περίπου 40 φορές όσο η απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης.

Σύμφωνα με το Business Insider «το κατόρθωμα που επιτεύχθηκε χρησιμοποιώντας το πειραματικό σύστημα οπτικής τεχνολογίας Deep Space Optical Communications (DSOC) της NASA στο διαστημικό σκάφος Psyche, θα μπορούσε κάποια μέρα να επιτρέψει στους ανθρώπους να μεταδίδουν βιντεοκλήσεις στον Άρη».

Το εν λόγω σύστημα λειτουργεί μέσω του παρατηρητηρίου στην Καλιφόρνια, με το Psyche να μπορεί με αυτόν τον τρόπο να προσανατολίσει τον πομποδέκτη του και να στρέψει το λέιζερ του σκάφους σε ένα χωριστό παρατηρητήριο, το οποίο μπορεί να αποκωδικοποιεί τα σήματα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να φωτόνια στο παρατηρητήριο της Γης.

Οπως αναφέρει η NASA, το σύστημα είναι σε θέση να μεταδίδει πληροφορίες 10 έως 100 φορές πιο γρήγορα από τον τρέχοντα εξοπλισμό διαστημικών επικοινωνιών.

H Υπηρεσία εξέπεμψε ακτινοβολία λέιζερ από το διάστημα στη Νότια Καλιφόρνια, την περασμένη εβδομάδα. Τα σήματα ελήφθησαν από το τηλεσκόπιο Hale στην κομητεία του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, μέσα σε περίπου 50 δευτερόλεπτα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC