Μια νέα έρευνα ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα
Μια νέα έρευνα για τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα αποκάλυψε μερικές εντυπωσιακές πληροφορίες. Πολλά γι’ αυτούς τους δύο παγωμένους γίγαντες είναι ακόμη άγνωστα, ενώ οι αποστολές για την εις βάθος εξερεύνησή τους βρίσκονται ακόμη στα σκαριά. Παρά την έλλειψη γνώσεων, οι αστρονόμοι και οι ερευνητές συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους για να μάθουν περισσότερα γι’ αυτούς τους ιδιαίτερους πλανήτες. Η τελευταία έρευνα, όμως, δείχνει ότι ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας μπορεί να μην έχουν τόσο πολύ νερό σε μορφή πάγου όσο πιστεύαμε μέχρι τώρα.
Για πολύ καιρό πιστεύαμε ότι τόσο ο Ουρανός όσο και ο Ποσειδώνας είναι πιθανότατα πλούσιοι σε νερό που έχει παγώσει. Όμως, μια νέα μελέτη υποδηλώνει το αντίθετο. Η μελέτη αυτή, της οποίας ηγείται ο Uri Malamud, υποστηρίζει ότι οι δύο παγωμένοι γίγαντες στην πραγματικότητα ξεχειλίζουν από παγωμένο μεθάνιο.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι μελέτες μας για τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς. Στην πραγματικότητα, όλα όσα γνωρίζουμε βασίζονται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από τους δύο παγωμένους γίγαντες τη δεκαετία του 1980, όταν το Voyager 2 πέρασε από αυτούς στο ταξίδι του προς τα εξωτερικά άκρα του Ηλιακού Συστήματος. Έχουν περάσει πάνω από 40 χρόνια από τότε, και η τεχνολογία του Voyager 2 δεν είναι τόσο ικανή όσο αυτή που μπορούμε να στείλουμε στο Διάστημα για να συλλέξουμε ερευνητικά δεδομένα στις μέρες μας.
Για να μάθουν περισσότερα για τη σύσταση του Ουρανού και του Ποσειδώνα, οι ερευνητές αποφάσισαν να προσεγγίσουν τα πράγματα διαφορετικά. Όλα τα μοντέλα που βασίστηκαν στα δεδομένα του Voyager 2 αναφέρουν ότι οι παγωμένοι γίγαντες έχουν πιθανότατα ένα λεπτό περίβλημα υδρογόνου και ηλίου, καθώς και ένα υποκείμενο στρώμα συμπιεσμένου υπεριονικού νερού, με έναν κεντρικό βραχώδη πυρήνα. Κάποιοι μάλιστα έχουν υπολογίσει ότι αυτοί οι δύο πλανήτες έχουν 50.000 φορές περισσότερο νερό από αυτό που υπάρχει στους ωκεανούς της Γης.
Αυτός είναι προφανώς ένας μεγάλος αριθμός, αλλά οι συγγραφείς της νέας μελέτης λένε ότι οι προηγούμενες έρευνες για τον Ουρανό δεν είχαν λάβει στην πραγματικότητα υπόψη τους τον τρόπο με τον οποίο σχηματίζονται οι παγωμένοι γίγαντες. Αντ’ αυτού, οι ερευνητές λένε ότι οι δύο παγωμένοι γίγαντες μοιάζουν περισσότερο με παγωμένους κομήτες όπως αυτοί που βρίσκονται στη ζώνη Kuiper. Από εδώ και πέρα, οι ερευνητές άρχισαν να δημιουργούν εκατοντάδες χιλιάδες διαφορετικά μοντέλα για να προσπαθήσουν να προσδιορίσουν πώς σχηματίστηκαν ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας.
Από τα διαφορετικά μοντέλα που δημιούργησαν, οι ερευνητές λένε ότι το μοντέλο που υποδηλώνει ότι χρησιμοποιήθηκε μεθάνιο για να σχηματιστεί η παγωμένη φυσιογνωμία του πλανήτη ήταν το πιο πιθανό να ταιριάζει με τα κριτήρια που απαιτούνται για να σχηματιστεί ένας παγωμένος γίγαντας όπως οι δύο που έχει το Ηλιακό μας Σύστημα. Τα αποτελέσματα αυτά δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από εμπειρογνώμονες. Όμως, αυτή η έρευνα για τον Ουρανό έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει όλα όσα νομίζαμε ότι γνωρίζαμε για τους παγωμένους γίγαντες.
Φυσικά, δεν θα ξέρουμε πραγματικά από τι αποτελείται ο πλανήτης μέχρι να μπορέσουμε να στείλουμε ανιχνευτές για να τον επιθεωρήσουμε από πιο κοντά. Οι αστρονόμοι παρακαλούν εδώ και χρόνια να εξερευνήσουν τον Ουρανό, αλλά καμία επίσημη αποστολή δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη.