Ντέμης Χασάμπης: Ο Ελληνοκύπριος που έγινε εκατομμυριούχος από την Google

Ντέμης Χασάμπης: Ο Ελληνοκύπριος που έγινε εκατομμυριούχος από την Google

Νικητής για δεύτερη συνεχή φορά αναδείχθηκε και σήμερα ο σούπερ υπολογιστής της Google, AlphaGo, στο αρχαίο κινέζικο παιχνίδι στρατηγικής Go. Ο αντίπαλος του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης, ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο Go, Λι Σε-Ντολ δήλωσε ηττημένος από την υπεροχή του AlphaGo.

Ο άνθρωπος πίσω από αυτό υπερ-εξελιγμένο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης είναι ο ελληνοκύπριακής καταγωγής Ντέμης Χασάμπης, ιδρυτής της εταιρείας DeepMind, την οποία εξαγόρασε το 2014 η Google προς 625 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Χασάμπης είναι ένας 39χρονος πρώην πρωταθλητής στο σκάκι και σχεδιαστής βίντεο-παιχνιδιών, τον οποίο όσοι εργάζονται μαζί του χαρακτηρίζουν ως έναν «πραγματικό οραματιστή», αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα The Guardian.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι μακροπρόθεσμα η τεχνολογία που αναπτύσσει θα είναι κάτι περισσότερο από συναισθηματικά ρομπότ ή εξυπνότερα κινητά τηλέφωνα. Πρόκειται για ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς… και πολλά ακόμα που δεν μπορούμε να φανταστούμε ακόμα.

Όπως είχε αποκαλύψει τον περασμένο μήνα στην εφημερίδα, το όραμά του για το μέλλον είναι σούπερ έξυπνες μηχανές να δουλεύουν σε «συνεργασία» με επιστήμονες, ερευνητές και ειδικούς σε ποικίλα θέματα.

«Ο καρκίνος, η κλιματική αλλαγή, η ενέργεια, η μακροοικονομία, τα χρηματοπιστωτικά συστήματα, η φυσική: πολλά από τα συστήματα που θα θέλαμε να κατανοήσουμε πλήρως γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκα», υποστηρίζει ο Χασάμπης. «Υπάρχει μια τέτοια υπερφόρτωση πληροφοριών που έχει γίνει δύσκολο ακόμα και για τους πιο έξυπνους ανθρώπους να τα κατανοήσουν στη διάρκεια της ζωής τους. Πως μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτόν τον υπερβολικό όγκο δεδομένων ώστε να καταλήξουμε στις σωστές ιδέες; Ένας τρόπος για να κατανοήσουμε την AGI (Artificial General Intelligence) είναι ως μια διαδικασία που θα μετατρέπει αυτόματα τις μη δομημένες πληροφορίες σε πρακτικές γνώσεις. Αυτό πάνω στο οποίο εργαζόμαστε είναι βρεθούν λύσεις σε οποιοδήποτε πρόβλημα».

Το AlphaGo, που ανέπτυξε ο ίδιος με τους συνεργάτες του, είχε καταφέρει το περασμένο φθινόπωρο να νικήσει, σε ένα μυστικό τουρνουά, τον τρεις φορές Ευρωπαίο πρωταθλητή του Go, Φαν Χουι. Η ήττα του Χούι ήταν σαρωτική καθώς έχασε από το AlphaGo με 5-0.

«Το Go είναι το υπέρτατο: το απόλυτο παιχνίδι και το πλουσιότερο από άποψη πνευματικού βάθους. Είναι συναρπαστικό και όμορφο και αυτό που είναι συγκλονιστικό για εμάς είναι το γεγονός ότι όχι μόνο καταφέραμε να μάθουμε το παιχνίδι, αλλά αναπτύξαμε εκπληκτικά ενδιαφέροντες αλγόριθμους».

Παίζοντας το Go είναι περισσότερο τέχνη παρά επιστήμη, υποστηρίζει ο Χασάμπης. «Το AlphaGo παίζει με ένα πολύ ανθρώπινο ύφος, επειδή έμαθε τον ανθρώπινο τρόπο και με την εξάσκηση έγινε ολοένα και καλύτερο, όπως ακριβώς θα έκανα εγώ ή εσείς».

Η επόμενη αναμέτρηση του AlphaGo με τον Σε-Ντολ θα λάβει χώρα το Σάββατο 12 Μαρτίου, στη συνέχεια την Κυριακή 13 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 15 Μαρτίου, όπου θα ανακηρυχθεί και ο νικητής.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC