Οι επιστήμονες της ΙΒΜ συναντούν τα Γκίνες

Οι επιστήμονες της ΙΒΜ συναντούν τα Γκίνες

Το μικρότερο τρισδιάστατο χάρτη της Γης που έχει κατασκευαστεί ποτέ, δημιούργησαν επιστήμονες της εταιρείας πληροφορικής ΙΒΜ. Με το επίτευγμά …

τους μάλιστα αυτό, κατέκτησαν μια θέση στα ρεκόρ Γκίνες!

Ο χάρτης, πάνω σε μια μικροσκοπική ακίδα από πολυμερές υλικό, έχει διαστάσεις 22 επί 11 μικρόμετρα. Για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει αυτό, 1.000 τέτοιοι χάρτες χωράνε σε έναν μοναδικό κόκκο αλατιού.

Οι ερευνητές της αμερικανικής εταιρείας, στα εργαστήριά που διατηρεί σε Ζυρίχη και Καλιφόρνια, δημιούργησαν το χάρτη αποδεικνύοντας έμπρακτα πόσο έχει πλέον προχωρήσει η νανοτεχνολογία, πετυχαίνοντας να μετατρέπει σε μινιατούρες ακόμα και πολύπλοκες δομές όπως ο χάρτης της Γης.

Όπως δήλωσαν, στο μέλλον αυτές οι τεχνικές θα ανοίξουν νέες προοπτικές για το χειρισμό αντικειμένων νανοκλίμακας σε μια ποικιλία πεδίων, όπως η ηλεκτρονική, η ιατρική και η βιολογία.

Ο χάρτης χαράχτηκε μέσω μιας μικροσκοπικής αιχμηρής «μύτης» από πυρίτιο, 100.000 φορές μικρότερης από τη μύτη ενός μολυβιού. Μάλιστα, επειδή μερικοί ερευνητές της ΙΒΜ είναι φίλοι της ορειβασίας, δημιούργησαν και ένα τρισδιάστατο νανο-αντίγραφο της φημισμένης κορυφής Μάτερχορν των Άλπεων, με ύψος μόλις 25 νανόμετρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC