Οι κατασκευαστές μπορούν να αποθηκεύουν τα… πάντα μας

Οι κατασκευαστές μπορούν να αποθηκεύουν τα… πάντα μας

Οι εταιρείες αυτοκινήτου νομιμοποιούνται να διατηρούν τα προσωπικά δεδομένα μας τα οποία προκύπτουν από την επικοινωνία που έχουμε κατά τη διάρκεια που βρισκόμαστε στο αυτοκίνητό μας, βάσει μίας απόφασης που εξέδωσε ο Πρόεδρος Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου στην Ουάσινγκτον.

Η συγκεκριμένη δίκη αφορούσε στην ομαδική αγωγή που κατέθεσαν Αμερικανοί οι οποίοι ζητούσαν να μην αποθηκεύονται και να διαγράφονται δεδομένα γραπτών μηνυμάτων και τηλεφωνικών συνομιλιών μέσω της υπηρεσίας σύνδεσης smartphone ή και αναζητήσεων στο διαδίκτυο, στο αντίστοιχο σύστημα του οχήματος.

Η υπόθεση αφορούσε σε ομαδική αγωγή εναντίον της Volkswagen η οποία κατηγορήθηκε ότι παραβίασε την ισχύουσα νομοθεσία στην πολιτεία της Ουάσινγκτον περί προστασίας του απόρρητου προσωπικών δεδομένων.

Όπως ανακοινώθηκε, ο Δικαστής αποφάσισε ότι ο τρόπος που η γερμανική εταιρεία καταγράφει τα προσωπικά δεδομένα στο σύστημα ενημερωδιασκέδασης που διαθέτουν τα αυτοκίνητά της δεν παραβαίνει τους κείμενους νόμους περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Όπως αναφέρεται, ο ενάγων θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι υπέστη ουσιαστική βλάβη σε προσωπικό ή επιχειρηματικό επίπεδο ή σε ό,τι αφορά στη φήμη του από την αποθήκευση δεδομένων από μια εταιρεία αυτοκινήτου και δεν είναι αρκετή η αναφορά στο ενδεχόμενο να υπάρξει μια τέτοια πιθανότητα.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η συγκεκριμένη απόφαση θα αφορά και αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως οι General Motors, Toyota ή Honda, κατά των οποίων οι πελάτες αυτών επίσης στράφηκαν νομικά εναντίον τους για τον ίδιο λόγο.

Θυμίζουμε ότι τα συστήματα ενημερωδιασκέδασης στα σύγχρονα αυτοκίνητα παρέχουν τη δυνατότητα στον οδηγό ή στους επιβάτες να συνδεθούν σε αυτά μέσω ψευδωνύμου, χωρίς να δίνουν τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητά τους.

Επίσης, επιτρέπεται η εν κινήσει πλοήγηση στο διαδίκτυο μέσω ανώνυμης περιήγησης. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι υποχρεωμένες να τηρούν τον νόμο περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων και το πράττουν.

Βεβαίως, το ζήτημα είναι τι γίνεται στην περίπτωση που το αυτοκίνητό μας πέσει θύμα κάποιου χάκερ, όπως μπορεί να συμβεί και στον προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC