Ο πρώτος κβαντικός επεξεργαστής που έχει πρόσβαση σε κβαντική μνήμη είναι γεγονός

Ο πρώτος κβαντικός επεξεργαστής που έχει πρόσβαση σε κβαντική μνήμη είναι γεγονός

 

Σε μία πολύ σπουδαία κατασκευή προχώρησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, με την υλοποίηση του πρώτου κβαντικού επεξεργαστή ο οποίος … έχει πρόσβαση σε κβαντική μνήμη. Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί σημαντικό ορόσημο ύστερα από την κυκλοφορία των πρώτων συμβατικών υπολογιστών τη δεκαετία του 1940.

Πριν την ανακάλυψη αυτή το μόνο κβαντικό υπολογιστικό σύστημα που υπήρξε κοστίζει 10 εκατομμύρια δολάρια και δε διαθέτει μνήμη.

Το όπλο της κβαντικής πληροφορίας στηρίζεται στην ίδια μονάδα μέτρησης της, το bit. Στους συμβατικούς υπολογιστές ένα bit μπορεί να αναπαρασταθεί είτε με 0 είτε με 1 σε μία χρονική στιγμή. Οι κβαντικοί υπολογιστές μπορούνε να αναπαραστήσουν ένα bit και με τις δύο τιμές ταυτόχρονα. Με την τεχνολογία αυτή μπορεί να υποστεί μεγάλο ρήγμα οποιαδήποτε μορφή κρυπτογραφίας η οποία θεωρείτο απαραβίαστη μέχρι και σήμερα. Ακόμη είναι δυνατή η πραγματοποίηση υπολογισμών υψηλής πολυπλοκότητας.

“Συνδυάζοντας έναν κβαντικό επεξεργαστή με μια αντίστοιχη μνήμη όλα τα παραπάνω είναι ένα βήμα πιο κοντά, καθώς είναι πιο εύκολο να διαχειριστεί κανείς έναν κβαντικό υπολογιστή” αναφέρει ο Matteo Mariantoni, επικεφαλής της έρευνας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC