Πέφτουν οι πωλήσεις υπολογιστών: Κάτω από το 2019 φέτος, προβλέπεται άνοδος από το 2024

Πέφτουν οι πωλήσεις υπολογιστών: Κάτω από το 2019 φέτος, προβλέπεται άνοδος από το 2024

Σε στενωπό θα παραμείνει και το 2023 η παγκόσμια αγορά υπολογιστικών συσκευών (ηλεκτρονικοί υπολογιστές και tablet), εν μέσω της διεθνούς γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.

Το φως στο τούνελ αναμένεται να φανεί το 2024, οπότε η αγορά εκτιμάται ότι θα περάσει σε θετικό πρόσημο, με τις πωλήσεις να ανακάμπτουν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IDC, οι παγκόσμιες αποστολές ηλεκτρονικών υπολογιστών και tablets θα διαμορφωθούν φέτος σε 403 εκατ. μονάδες. Η μείωση της ζήτησης και οι δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες ανάγκασαν την IDC να μειώσει περαιτέρω τις προβλέψεις της για τις παγκόσμιες πωλήσεις υπολογιστών και tablets το τρέχον έτος (τον Δεκέμβριο του 2022, η εταιρεία τοποθετούσε τον πήχη των πωλήσεων της φετινής χρήσης στα επίπεδα των 429 εκατ.).

Όπως αναφέρει το sepe.gr, οι όγκοι των πωλήσεων του 2023 θα κινηθούν κάτω από τα επίπεδα του 2019, με την IDC να σημειώνει ότι η ανάκαμψη στην αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των tablets δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από το 2024. Τον επόμενο χρόνο, οι πωλήσεις της αγοράς υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν κατά 3,6% έναντι του 2023 και θα ανέλθουν σε 418 εκατ. συσκευές, ξεπερνώντας τα προ πανδημίας επίπεδα.

IDC: «Οι υπολογιστικές συσκευές δεν είναι πλέον το επίκεντρο»
«Καθώς οι καταναλωτές δεν δεσμεύονται πλέον από τους περιορισμούς του COVID και οι παραγγελίες για υπολογιστές από πλευράς επιχειρήσεων έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, το 2ο εξάμηνο του 2022 έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι υπολογιστικές συσκευές δεν είναι πλέον το επίκεντρο και ότι το 2023 θα είναι η στιγμή για εκκαθάριση αποθεμάτων και αλλαγή προτεραιοτήτων», αναφέρει σε ανάλυσή της η IDC.

Φωτογραφία: IDC
Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας, η ζήτηση συσκευών για επαγγελματική χρήση, αλλά και η ζήτηση από πλευράς του τομέα της εκπαίδευσης, θα παραμείνουν τα φωτεινά σημεία της αγοράς το 2024. «Το τέλος των Windows 10 αναμένεται να οδηγήσει σε μαζικές ανανεώσεις των υπολογιστών το 2024 και το 2025, ενώ τα Chromebook και τα tablet Android επωφελούνται από εκπαιδευτικές αναπτύξεις και ανανεώσεις», τονίζουν οι αναλυτές της IDC.

Η καταναλωτική ζήτηση
Στο καταναλωτικό μέτωπο, η ισχύς του δολαρίου ΗΠΑ, καθώς και ο αυξανόμενος πληθωρισμός, έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την αγοραστική δύναμη σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θετικές και πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα, χάρη στην αυξημένη οικιακή χρήση υπολογιστών και tablet, η αγορά κινδυνεύει να χάσει πωλήσεις από την πιθανή στροφή των καταναλωτών σε εναλλακτικές λύσεις, όπως τα smartphones.

Φωτογραφία: IDC
«Ζούμε ταραχώδεις καιρούς στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και tablet. Ο πληθωρισμός, η αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας και η αύξηση των αγορών τα τελευταία δύο χρόνια είναι οι κύριες αιτίες για τις μειωμένες προοπτικές», εξηγούν οι αναλυτές της IDC.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC