Παραγωγή ενέργειας από την ανθρώπινη ανάσα

Παραγωγή ενέργειας από την ανθρώπινη ανάσα

 

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison ανέπτυξαν ένα αρκετά πρωτότυπο τρόπο παραγωγής ενέργειας, από μία εξίσου πρωτότυπη πηγή ενέργειας, την … ίδια την ανάσα μας. 

Όλη την δουελιά κάνει ένα πλαστικό microbelt που αναπτύχθηκε από τους μηχανικούς Σουντόνγκ Wang, Chengliang Sun και Shi Jian. Φτιαγμένο από ένα υλικό γνωστό ως πολυβινυλιδενίου φθορίου (PVDF), η ταινία αυτή παράγει ηλεκτρικό φορτίο όποτε χαμηλής ταχύτητας ροή αέρα περάσει από πάνω της και το κάνει να δονείται, εξαιτίας του πιεζοηλεκτρικού φαινόμενου.

Μάλιστα, ο Wang και η ομάδα του κατάφεραν να τροποποιήσουν το σύστημα έτσι ώστε αυτό να είναι ικανό να παράγει αρκετό ρεύμα για να φορτίσει μικρές ηλεκτρονικές συσκευές. Εξηγούν ότι η ροή του αέρα όταν εκπνέουν είναι συνήθως λιγότερη των δύο μέτρων/δευτ., γι αυτό προσπάθησαν να φτιάξουν ένα υλικό αρκετά λεπτό, που θα μπορούσε ακόμα και με μικρές δονήσεις να παραγάγει microwatt ηλεκτρικής ενέργειας, ικανή να τροφοδοτήσει αισθητήρες ή άλλες εμφυτεύσιμες συσκευές.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να βρει εφαρμογή η τεχνολογία αυτή σε διάφορες μικροσυσκευές, όπως βηματοδότες, δεν έχουν μεγάλες ενεργειακές ανάγκες. Ωστόσο ακόμα δεν θα τις δούμε αρκετά σύντομα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC