Σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας αίματος
Ερευνητές έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία μιας κοινής για όλους τους ανθρώπους ομάδας αίματος, που θα επιτρέπει την “ελεύθερη” δωρεά από μια ομάδα σε μια άλλη. Με τον τρόπο αυτό ίσως γίνει δυνατή και η δημιουργία επαρκών αποθεμάτων αίματος. Τα άτομα με ομάδα αίματος Ο μπορούν να προσφέρουν αίμα σε όλους, αλλά αυτός ο τύπος δεν είναι πάντα διαθέσιμος σε επαρκείς ποσότητες. Επομένως, η δυνατότητα σε όλες τις ομάδες να κάνουν δωρεές σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα θα μπορούσε να είναι μια λύση. Ωστόσο, απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα προτού αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί κλινικά.
Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές εντόπισαν μακροσκελείς αλυσίδες μορίων σακχάρου στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων, που κάνουν τις μεταγγίσεις αίματος μεταξύ ορισμένων ομάδων αδύνατες. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ένα κοκτέιλ ενζύμων από εντερικά βακτήρια για να τις αφαιρέσουν.
Ο Dr. Martin Olsson, καθηγητής αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας, εξηγεί: “Αντί να δημιουργήσουμε τεχνητά ένζυμα, εξερευνήσαμε τι υπάρχει στην επιφάνεια ενός ερυθρού αιμοσφαιρίου. Η βλέννα στα έντερα μας είναι παρόμοια. Έτσι δανειστήκαμε ένζυμα από τα βακτήρια που φυσιολογικά μεταβολίζουν αυτή τη βλέννα και τα εισάγαμε στα ερυθρά αιμοσφαίρια”.
Για δεκαετίες, οι επιστήμονες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν ένζυμα για να σταματήσουν τα αντιγόνα των ομάδων Α και Β. Τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα: μετά την αφαίρεση αυτών των γνωστών αντιγόνων, οι ομάδες αίματος Α και Β μοιάζουν μοριακά με τον τύπο αίματος Ο. Ωστόσο, πρόσφατες δοκιμές έδειξαν ότι ακόμη και μετά από αυτή τη θεραπεία, τα ερυθρά αιμοσφαίρια που υποβλήθηκαν σε αυτή εξακολουθούν να παρουσιάζουν ασυμβατότητες όταν αναμιγνύονται με πλάσμα τύπου Ο, λόγω των εναπομεινάντων αλυσίδων σακχάρου. Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι η αφαίρεση αυτών των αντιγόνων και των επεκτάσεων καθιστά τους τύπους αίματος Α και Β πιο συμβατούς με τον τύπο Ο. Ακόμα, υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να γίνουν μέχρι να είναι δυνατή η κλινική χρήση αυτής της μεθόδου, πάντως έχει γίνει ένα πρώτο, σημαντικό βήμα.