Στο Ερευνητικό Κέντρο CERN της Γενεύης 40 μαθητές από τις Σέρρες

Στο Ερευνητικό Κέντρο CERN της Γενεύης 40 μαθητές από τις Σέρρες

Την ευκαιρία να δούνε από κοντά το μεγαλύτερο Ερευνητικό Κέντρο της Ευρώπης, το CERN, στη Γενεύη, θα έχουν 40 Σερραίοι … μαθητές του 4ου Γενικού Λυκείου Σερρών και πέντε εκπαιδευτικοί που θα τους συνοδεύουν.
To CERN (Organisation Europeenne pour la Recherche Nucleaire (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών), είναι το μεγαλύτερο πειραματικό κέντρο ερευνών σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Ιδρύθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας το 1954, από 12 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και θεωρείται από τους πρώτους οργανισμούς της διευρωπαϊκής ένωσης και συνεργασίας.
Βασικό αντικείμενο ερευνών του CERN είναι τα στοιχειώδη σωματίδια, οι δομικοί λίθοι που απαρτίζουν την ύλη καθώς και οι δυνάμεις που τα διέπουν.
Το έργο του CERN είναι η αποκορύφωση της επιστήμης, η διερεύνηση των πλέον θεμελιωδών ερωτημάτων για τη Φύση: Τι είναι η ύλη; Από πού προέρχεται; Πως συγκρατείται για να σχηματίσει άστρα, πλανήτες και ανθρώπινα όντα;
Η κύρια λειτουργία του αφορά την παροχή επιταχυντών σωματιδίων και άλλων υλικοτεχνικών υποδομών που χρειάζονται για την πειραματική έρευνα στο πεδίο της φυσικής υψηλών ενεργειών.
Στο CERN λειτουργούν πολλοί επιταχυντές, ένας εκ των οποίων είναι ο πελώριος Super Proton Synchroton (SPS), ο οποίος διαθέτει υπόγεια σήραγγα 7 χιλιομέτρων που επιτρέπει στα πρωτόνια να επιταχύνονται στα 400 GeV, δηλαδή σε πολύ υψηλές ενέργειες.
Το ανθρώπινο δυναμικό στο CERN απαρτίζεται από περισσοτέρους από 3.000 μόνιμους εργαζόμενους, καθώς και περίπου 6.500 επιστήμονες και μηχανικούς που εκπροσωπούν 500 πανεπιστήμια και 80 διαφορετικές εθνικότητες.
Βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Σήμερα, απαρτίζεται όχι μόνο από τα κράτη-μέλη της ΕΕ που είναι τα βασικά μέλη, αλλά ταυτόχρονα συμμετέχουν ενεργά οι ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Ρωσία, Ιαπωνία, Τουρκία και η UNESCO.

Οι Σερραίοι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα βρεθούν στο CERN της Γενεύης της Ελβετίας από τις 2 έως 8 Οκτωβρίου, μετά από δική τους πρωτοβουλία να αποστείλουν αίτηση επίσκεψης στο ερευνητικό κέντρο, η οποία έγινε αποδεκτή, ενώ τα έξοδα του επιμορφωτικού αυτού ταξιδίου θα τα καλύψουν οι ίδιοι, χωρίς την οικονομική συμμετοχή οποιοδήποτε εμπλεκόμενου φορέα.

«Είναι μία μοναδική ευκαιρία οι μαθητές μας να επισκεφθούν το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο του κόσμου στο οποίο γίνονται ελάχιστοι αποδεκτοί» τονίζει μεταξύ άλλων ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών Γεώργιος Δ. Μπουλάκης και προσθέτει «η δική τους πρωτοβουλία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε όλο τον μαθητικό και εκπαιδευτικό κόσμο» .

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC