Το ασθενές μαγνητικό πεδίο της Γης ίσως οδήγησε στην εμφάνιση πολύπλοκων μορφών ζωής

Το ασθενές μαγνητικό πεδίο της Γης ίσως οδήγησε στην εμφάνιση πολύπλοκων μορφών ζωής

Το εξασθενημένο μαγνητικό πεδίο της Γης, περίπου 541 με 635 εκατομμύρια χρόνια πριν, ίσως έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επέκταση της πολύπλοκης ζωής. Αυτό αναφέρει μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ. Αυτή η εποχή, που χαρακτηρίστηκε από την εμφάνιση πολύπλοκων πολυκύτταρων οργανισμών, φάνηκε να έχει βιώσει το ασθενέστερο μαγνητικό πεδίο που έχει καταγραφεί ποτέ, επηρεάζοντας δυνητικά τα επίπεδα οξυγόνου της ατμόσφαιρας.

Ο John Tarduno, καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Γης και Περιβάλλοντος και συντάκτης της έρευνας, εξηγεί ότι η αδυναμία του μαγνητικού πεδίου θα μπορούσε να έχει διευκολύνει την απώλεια υδρογόνου στο διάστημα, επιτρέποντας έτσι την αύξηση των επιπέδων οξυγόνου στην ατμόσφαιρα. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να ευνόησε την εμφάνιση και την ανάπτυξη μεγαλύτερων και πιο ενεργών μορφών ζωής, που απαιτούν περισσότερο οξυγόνο, όπως η πανίδα της περιόδου εκείνης, γνωστή για τις ομοιότητες της με τα πρώιμα ζώα. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν δείχνουν ότι κατά καιρούς, το μαγνητικό πεδίο ήταν έως και 30 φορές ασθενέστερο από το σημερινό και αυτή η κατάσταση διήρκεσε για τουλάχιστον 26 εκατομμύρια χρόνια.

Αυτή η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι το εξαιρετικά αδύναμο μαγνητικό πεδίο θα μπορούσε να έχει συμβάλει στην αυξημένη οξυγόνωση της ατμόσφαιρας και της επιφάνειας του ωκεανού, διευκολύνοντας έτσι την εμφάνιση πιο προηγμένων μορφών ζωής.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC