Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb εντόπισε γαλαξίες από τους “σκοτεινούς αιώνες” του σύμπαντος

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb εντόπισε γαλαξίες από τους “σκοτεινούς αιώνες” του σύμπαντος

Αστρονόμοι χρησιμοποίησαν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb για να καταγράψουν ορισμένους από τους πιο παλαιούς γαλαξίες του σύμπαντος στο μέσον του σχηματισμού τους. Η εξέλιξη αυτή μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του κόσμου μας.

Μια ερευνητική ομάδα δημοσίευσε μια μελέτη στο Science αποκαλύπτοντας τριών σχηματιζόμενων γαλαξιών, που χρονολογούνται από 400 έως 600 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang. Αυτοί οι γαλαξίες αναδύονται από ένα αρχέγονο νέφος υδρογόνου και ηλίου, μια παρατήρηση που έγινε δυνατή από τις δυνατότητες του JWST. Αυτή η ανακάλυψη μας επιτρέπει να εξερευνήσουμε την εποχή του επαναιονισμού, μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία τα πρώτα αστέρια και οι γαλαξίες άρχισαν να φωτίζουν το Σύμπαν διασκορπίζοντας τα γύρω σκοτεινά σύννεφα αερίου.

Το JWST παρατήρησε 12 γαλαξίες από αυτήν την εποχή, όταν το Σύμπαν ήταν μόνο στο 3% της τρέχουσας ηλικίας του. Αναλύοντας το φάσμα φωτός αυτών των γαλαξιών, οι ερευνητές εντόπισαν σημάδια απορρόφησης από μεγάλες ποσότητες ουδέτερου υδρογόνου. Αυτό δείχνει ότι αυτοί οι γαλαξίες ήταν στη διαδικασία μετατροπής αυτού του αερίου σε νέα αστέρια. Αυτό το στάδιο του σχηματισμού των άστρων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έξοδο του Σύμπαντος από τους «κοσμικούς σκοτεινούς αιώνες» και στην εποχή του επαναιονισμού. Τα νέα αστέρια και οι γαλαξίες ιονίζουν το περιβάλλον αέριο, κάνοντας το Σύμπαν όλο και πιο διαφανές.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC