Το σχέδιο της NASA για την κλιματική αλλαγή: Θα «ελευθερώσει» εκατομμύρια τόνους πάγου στην ατμόσφαιρα

Το σχέδιο της NASA για την κλιματική αλλαγή: Θα «ελευθερώσει» εκατομμύρια τόνους πάγου στην ατμόσφαιρα

Ομάδα επιστημόνων της NASA ισχυρίζεται ότι βρήκε διέξοδο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς, όπως τονίζουν, αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη διασπορά πάγου στην ατμόσφαιρα.

Πρόκειται για μία μέθοδο που θα περιλαμβάνει την αποστολή αεροπλάνων σε μεγάλο υψόμετρο (58.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια), τα οποία θα ψεκάζουν σωματίδια πάγου στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Με αυτή την ενέργεια θα παγώσει το νερό, απομακρύνοντας έτσι τους υδρατμούς προτού μετατραπούν σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που παγιδεύουν τη θερμότητα από τη διαφυγή στο Διάστημα, αυξάνοντας τελικά τις θερμοκρασίες στη Γη.

Τα σωματίδια του πάγου θα παγώσουν το νερό, το οποίο στη συνέχεια θα έπεφτε πίσω στη Γη, αφαιρώντας το περίσσευμα υδρατμών και αφυδατώνοντας τη στρατόσφαιρα, όπου το νερό μετατρέπεται σε αέριο που παγιδεύει τη θερμότητα.

Άγνωστο πώς και πότε θα μπορέσει να υλοποιηθεί το σχέδιο της NASA
Το σχέδιο αποτελεί «προϊόν» συνεργασίας της NASA και της National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), όμως είναι άγνωστο πώς και πότε θα μπορέσει να υλοποιηθεί.

Ο Τζόσουα Σβαρτς, φυσικός του NOAA, είπε: «Αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να εφαρμόσουμε ακόμη. Πρόκειται για τη διερεύνηση του τι μπορεί να γίνει στο μέλλον, αλλά και το πού μπορούμε να κατευθύνουμε την έρευνα».

Σημείωσε ότι οι προσπάθειες δεν θα εξουδετερώσουν τις επιπτώσεις του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και θα ψύξουν μόνο την ατμόσφαιρα κατά το 1/70, που είναι ίσο με την ποσότητα της θερμότητας που έχουμε από το CO2.

Σύμφωνα με τη NASA, οι υδρατμοί που συσσωρεύονται στη στρατόσφαιρα προκαλούν το αέριο του θερμοκηπίου της Γης και είναι κατά το ήμισυ υπεύθυνοι για το φαινόμενο.

«Οι υδρατμοί στη συνέχεια απορροφούν τη θερμότητα που ακτινοβολείται από τη Γη και την εμποδίζουν να διαφύγει στο Διάστημα. Αυτό θερμαίνει περαιτέρω την ατμόσφαιρα, με συνέπεια να εκλύονται ακόμη περισσότεροι υδρατμοί στην ατμόσφαιρα» αναφέρει η NASA.

Η ομάδα πιστεύει ότι η περιοχή για την εφαρμογή του σχεδίου θα είναι το Ψυχρό Σημείο του Δυτικού Ειρηνικού (WCP), μια περιοχή της ατμόσφαιρας περίπου στο μέγεθος της Αυστραλίας.

Η περιοχή επιλέχθηκε επειδή οι υδρατμοί εισέρχονται συνήθως στη στρατόσφαιρα μέσω της ανοδικής μεταφοράς κατά μήκος της τροπόπαυσης -το όριο που χωρίζει την τροπόσφαιρα από τη στρατόσφαιρα-, στους Τροπικούς.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC