Υπερ-υπολογιστής «βλέπει» τα δύο τρίτα του σύμπαντος

Υπερ-υπολογιστής «βλέπει» τα δύο τρίτα του σύμπαντος

Η μεγαλύτερη προσομοίωση του σύμπαντος που έχει μέχρι τώρα πραγματοποιηθεί, εκτελέστηκε από τον 26ο ισχυρότερο υπολογιστή του κόσμου.

Ερευνητές … στο Korea Institute for Advanced Study στη Σεούλ χρησιμοποίησαν για το πείραμα τον υπερ-υπολογιστή Tachyon ΙΙ, ο οποίος διαθέτει σκληρό δίσκο 157.392 GB και περισσότερους από 26.232 επεξεργαστές.

Χρειάστηκαν 20 μέρες για να καταφέρει να αναλύσει τα περίπου 374 δισεκατομμύρια σωματίδια, αριθμός που ισοδυναμεί με περίπου τα δύο τρίτα του μέχρι σήμερα γνωστού σύμπαντος.

Ο σκοπός της μελέτης -που ονομάζεται Run Horizon 3- ήταν να προσομοιώσει τη γέννηση και την εξέλιξη του σύμπαντος και να επαληθεύσει εάν το πρόγραμμα τελικά μπορεί όντως να απεικονίσει επαρκώς τη  διαστημική μας γειτονιά. Με τη μελέτη αυτής της εικονικής εκδοχής, οι αστρονόμοι θα μπορούν να προβλέψουν καλύτερα την αλλαγή του σύμπαντος με την πάροδο του χρόνου.

Επίσης θα καταφέρουν να μελετήσουν λεπτομερώς μακρινές δομές που δεν ήταν δυνατόν να παρατηρηθούν με τηλεσκόπια, όπως τις βαρυονικές ακουστικές ταλαντώσεις, που αποτελούν τεράστιες μάζες παγωμένων υπολειμμάτων σκοτεινής ενέργειας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC