Υποθαλάσσιο ρομπότ-μέδουσα

Υποθαλάσσιο ρομπότ-μέδουσα
 
Ένα ρομπότ με μορφή μέδουσας δημιούργησαν αμερικανοί ερευνητές, το οποίο θεωρείται κατάλληλο για υποθαλάσσιες έρευνες και επιχειρήσεις διάσωσης. Μάλιστα τροφοδοτείται με υδρογόνο, γεγονός που του προσδίδει μεγάλη ενεργειακή αυτάρκεια.

Το ρομπότ, με την ονομασία Robojelly, δημιούργημα του τεχνολογικού πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, με επικεφαλής τον Γιόνας Ταντέσε, παρουσιάστηκε στο περιοδικό για έξυπνα υλικά «Smart Materials and Structures», σύμφωνα με το BBC.

Το ρομπότ είναι κατασκευασμένο από διάφορά υλικά, που του επιτρέπουν να αλλάζει σχήμα στην πορεία, καθώς και από νανοσωλήνες άνθρακα. Μιμείται όχι μόνο την εξωτερική εμφάνιση, αλλά και τις φυσικές κινήσεις μιας μέδουσας, όταν βρίσκεται μέσα στο νερό.

Η ενέργειά του προέρχεται από χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα πάνω στην επιφάνειά του, όταν έρχεται σε επαφή με το νερό, αξιοποιώντας το υδρογόνο που περιέχεται στο θαλασσινό νερό.

Συγκεκριμένα, η πλατίνα στην επιφάνειά του ρομπότ αντιδρά με το οξυγόνο και το υδρογόνο του νερού και η θερμότητα που παράγεται, μεταφέρεται στους τεχνητούς μυς της μέδουσας ώστε να αλλάζει συνεχώς σχήμα και να κινηθεί. Είναι το πρώτο υποθαλάσσιο ρομπότ που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται μπαταρίες ή άλλη πηγή ενέργειας πέρα από το νερό που το περιβάλλει.

Προς το παρόν, το ρομπότ έχει δοκιμαστεί μόνο σε δεξαμενή νερού και χρειάζεται περαιτέρω βελτιώσεις. Οι πρακτικές εφαρμογές της τεχνητής μέδουσας είναι ποικίλες και είναι ενδεικτικό ότι η σχετική έρευνα χρηματοδοτείται και από το Γραφείο Ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC