Φωτογραφίζοντας στο απόλυτο σκοτάδι: Πρωτοποριακή κάμερα «βλέπει» χωρίς φλας

Φωτογραφίζοντας στο απόλυτο σκοτάδι: Πρωτοποριακή κάμερα «βλέπει» χωρίς φλας

Μία πρωτοποριακή τεχνολογία που επιτρέπει στις κάμερες να τραβούν καθαρές φωτογραφίες ακόμα και μέσα στο απόλυτο σκοτάδι, παρουσίασαν οι ερευνητές του ΜΙΤ με επικεφαλής τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Αχμέντ Κιρμάνι.

Η νέα τεχνική ουσιαστικά ανακατασκευάζει τρισδιάστατες εικόνες από τα λιγοστά φωτόνια, που αντανακλώνται από το αχνά φωτισμένο αντικείμενο. Χρησιμοποιώντας λέιζερ, η κάμερα «σκανάρει» το αντικείμενο μέχρι να εντοπίσει ένα φωτόνιο και στη συνέχεια, με τον κατάλληλο αλγόριθμο, συμπληρώνει μόνη της τις πληροφορίες που λείπουν και δημιουργεί το αντικείμενο.

Το επίτευγμα μπορεί να βοηθήσει στην φωτογράφηση ευαίσθητων βιολογικών υλικών που θα πάθαιναν ζημιά από υψηλότερα επίπεδα φωτισμού, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για στρατιωτικές εφαρμογές, όπως κατασκοπευτικές κάμερες.

Ωστόσο επειδή το λέιζερ παράγει φως μόνο ενός μήκους κύματος, η νέα τεχνική δημιουργεί προς το παρόν μόνο μονόχρωμες εικόνες,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC