Χαρδαλιάς: Οι απειλές ασφαλείας στο πεδίο του κυβερνοχώρου γίνονται πιο επικίνδυνες – Τι είναι η πλατφόρμα «Pandora»

Χαρδαλιάς: Οι απειλές ασφαλείας στο πεδίο του κυβερνοχώρου γίνονται πιο επικίνδυνες – Τι είναι η πλατφόρμα «Pandora»

Ηανάγκη ανάπτυξης δυνατοτήτων στο πεδίο της ασφάλειας του κυβερνοχώρου είναι πιο επείγουσα από ποτέ. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος συμμετείχε, σήμερα, Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή από την έδρα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου έγινε παρουσίαση των λειτουργιών της πλατφόρμας «PANDORA».

Η πλατφόρμα αποτελεί ένα υπό ανάπτυξη ανοικτό σύστημα λογισμικού για την ανίχνευση και αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών, εστιάζοντας στην προστασία και ασφάλεια των τερματικών συσκευών κάθε στρατιωτικού πληροφοριακού συστήματος των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τα υπουργεία Άμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου και συντονίζεται από τη Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ, ενώ εκτελείται στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Permanent Structured Cooperation-PESCO).

Το «PANDORA» συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανικής Ανάπτυξης. Υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος PESCO «Cyber Threats and Incident Response Information Sharing Platform» από κοινοπραξία 15 φορέων και εταιρειών, της οποίας η ελληνική εταιρεία «SPACE Hellas» είναι συντονιστής και απαρτίζεται από αμυντικές βιομηχανίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα από οκτώ ευρωπαϊκά κράτη-μέλη (Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Βέλγιο).

Χθες, όπως ανακοινώθηκε σχετικά, πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση του ολοκληρωμένου τεχνολογικού πρωτότυπου TRL-7 της πλατφόρμας «PANDORA» σε ένα εργαστηριακό περιβάλλον, έναντι των ακόλουθων δύο σχετικών περιπτώσεων χρήσης:

Ασφάλεια πολεμικού πλοίου.
Ασφάλεια δικτύου στρατιωτικών αισθητήρων.

Στο χαιρετισμό του, ο Ν. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι «καθώς η ψηφιακή διασύνδεση του κόσμου αυξάνεται ολοένα και περισσότερο και ο ψηφιακός μετασχηματισμός προοδευτικά επηρεάζει σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, οι απειλές ασφαλείας στο πεδίο του κυβερνοχώρου γίνονται πιο επικίνδυνες και δυνητικά πιο επιβλαβείς».

«Τα κυβερνο-όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον κρίσιμων υποδομών όπως οι εγκαταστάσεις ηλεκτρισμού, οι μεταφορές, η ενέργεια, η υγεία και η οικονομία. Τα κακόβουλα λογισμικά εξαπλώνονται με εντατικούς ρυθμούς, παρέχοντας σε κακόβολους δρώντες τη δυνατότητα απόκτησης πολύτιμων πληροφοριών, κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, αποφέροντάς τους τεράστια οικονομικά κέρδη. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούν οι αντίπαλοί μας γίνονται όλο και πιο εξελιγμένες και δύσκολα εντοπίσιμες» προσέθεσε.

«Στον σημερινό κόσμο, οι διαμάχες στον κυβερνοχώρο είναι πανταχού παρούσες, με ισχυρούς κρατικούς και μη κρατικούς δρώντες να στοχοποιούν κυβερνήσεις και επιχειρήσεις παντού ανά την υφήλιο. Οι συγκρούσεις αυτές διεξάγονται με αυξανόμενη ένταση και συχνότητα, με πολλαπλές και διαφορετικές μορφές» ανέφερε ο Ν. Χαρδαλιάς.

«Στο πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων», συμπλήρωσε, «τα κυβερνο-όπλα μεταβάλλουν τη φύση του σύγχρονου πολέμου. Οι συμβατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να επηρεαστούν σημαντικά από τα ψηφιακά μέσα ή ακόμα και να διεξαχθούν μέσω αυτών. Τα οπλικά συστήματα γίνονται πιο ψηφιοποιημένα, αλλά παράλληλα και πιο τρωτά σε κυβερνοεπιθέσεις, επιτρέποντας σε διάφορους δρώντες, με κατά τα λοιπά μικρές συμβατικές δυνατότητες, να διεξάγουν εξαιρετικά καταστρεπτικές επιθέσεις».

«Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάγκη ανάπτυξης δυνατοτήτων στο πεδίο της ασφάλειας του κυβερνοχώρου είναι πιο επείγουσα από ποτέ. Εκτιμώ ότι ο μόνος βιώσιμος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω της συνεργασίας και της καινοτομίας. Ο βασικός άξονας της καινοτομίας είναι η διάχυση της γνώσης και της εξειδίκευσης μεταξύ εταίρων που μοιράζονται κοινές αρχές και αξίες» συνέχισε.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με φυσική παρουσία ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Αθανάσιος Στάβερης, ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας αντιναύαρχος ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας πρέσβης ε.τ. Ελευθέριος Αγγελόπουλος, ο διευθυντής του Κλάδου Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ υποστράτηγος Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ πλοίαρχος Σπυρίδων Παπαγεωργίου και διαδικτυακά οι εκπρόσωποι των φορέων και των εταιριών της κοινοπραξίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC