«Το Android προηγήθηκε του iPhone»

«Το Android προηγήθηκε του iPhone»

Σχεδόν σαράντα  ημέρες μετά από τον θάνατο του  Στιβ Τζομπς και περίπου δυο εβδομάδες  μετά από την κυκλοφορία της επίσημης … βιογραφίας του, ο Ερικ Σμιτ απάντησε για λογαριασμό της Google στις κατηγορίες του ιδρυτή της Apple, σχετικά με  την αυθεντικότητα της ιδέας πίσω από την ανάπτυξη του Android, λειτουργικού συστήματος για φορητές συσκευές επικοινωνίας με δεσπόζουσα θέση σήμερα στην παγκόσμια αγορά.

«Θα ξοδέψω κάθε δεκάρα, από τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια της Apple στην τράπεζα, για να διορθώσω αυτό το λάθος. Πρόκειται να καταστρέψω το Android, γιατί είναι ένα κλεμμένο προϊόν. Είμαι πρόθυμος να προκαλέσω θερμοπυρηνικό πόλεμο γι’ αυτό», είχε πει ο Στιβ Τζομπς στον βιογράφο του, Γουόλτερ Αϊζακσον, όπως αναφέρεται στις σελίδες του βιβλίου, που διεκδικεί τον τίτλο του μπεστ σέλερ της χρονιάς.

Μέχρι πρότινος η Google είχε παραμείνει σιωπηλή απέναντι στην αποκάλυψη, οπότε ο πρόεδρός της, Ερικ Σμιτ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Νότια Κορέα, αρνήθηκε τον ισχυρισμό του Στιβ Τζομπς, υποστηρίζοντας από την πλευρά του ότι το Android προηγήθηκε της εξέλιξης του iPhone. «Είχα αποφασίσει να μην σχολιάσω το τι έχει γραφτεί σε ένα βιβλίο μετά το θάνατό του», δήλωσε ο Σμιτ. «Ο Στιβ ήταν ένας φανταστικός άνθρωπος και κάποιος που μου λείπει πολύ. Ως γενικό σχόλιο, νομίζω ότι οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν πως η Google είναι μια μεγάλη καινοτόμος εταιρεία. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι η προσπάθεια για το Android ξεκίνησε πριν από το iPhone».

Η εταιρεία Android ιδρύθηκε το 2003 και εξαγοράστηκε από τη Google το 2005, ενώ το πρώτο iPhone παρουσιάστηκε στις αρχές του 2007. Παράλληλα, είναι γνωστός ο εναγκαλισμός των δυο κολοσσιαίων επιχειρήσεων για διάστημα αρκετών ετών στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, όταν η Apple προωθούσε υπηρεσίες και προϊόντα λογισμικού της Google -όπως η μηχανή αναζήτησης και οι περίφημοι πλέον χάρτες- μέσω των υπολογιστών της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ερικ Σμιτ (διευθύνων σύμβουλος της Google από τον Αύγουστο του 2001 μέχρι και φέτος τον Απρίλιο) μετείχε από τα μέσα του 2006 και στο διοικητικό συμβούλιο της Apple, από όπου τελικά παραιτήθηκε τρία χρόνια αργότερα (τον Αύγουστο του 2009), λόγω του εντεινόμενου ανταγωνισμού μεταξύ των δυο πανίσχυρων εταιρειών.

Εντούτοις, πιστός στην άλλοτε συμμαχία Apple και Google, o Ερικ Σμιτ προτίμησε να στρέψει τις τελευταίες ημέρες τα βέλη του κατά του άλλοτε κοινού τους αντιπάλου, δηλαδή της Microsoft. Αφορμή, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», η αναμενόμενα εντυπωσιακή προώθηση των νέων Windows Phone (με το παρατσούκλι Mango) στις ΗΠΑ και οι διαρροές ότι οι συσκευές Android παραβιάζουν πατέντες που ανήκουν στην εταιρεία από το Ρέντμοντ. «Η Microsoft δεν λέει την αλήθεια για το θέμα αυτό. Χρησιμοποιούν αυτή την τακτική για να τρομάξουν τον κόσμο, επειδή φοβούνται την επιτυχία του Android”, φέρεται να δήλωσε ο Ερικ Σμιτ.

Τον τελευταίο χρόνο  η Microsoft έχει συνάψει συμφωνίες για  τη χρήση του λειτουργικού της  συστήματος από μεγάλους κατασκευαστές  κινητών τηλεφώνων, όπως η HTC, η Samsung και η Acer, που χρησιμοποιούν το Android στις περισσότερες από τις συσκευές τους. Παράλληλα, ο επικεφαλής μάρκετινγκ της Huawei, Victor Xu, αποκάλυψε στον Guardian ότι η κινεζική εταιρεία προσεγγίστηκε από τη Microsoft για να υπογράψει συμφωνία χρήσης των Windows Phone και ότι οι διαπραγματεύσεις επί του παρόντος είναι σε εξέλιξη.

Τέλος, ο χαρισματικός και πάντα επικοινωνιακός, πρόεδρος της Google ισχυρίστηκε ενώπιον μιας ομάδας δημοσιογράφων ότι η εταιρεία δεν πρόκειται να δείξει ευνοϊκή μεταχείριση προς τη Motorola Mobility, όσον αφορά θέματα που άπτονται της εξέλιξης του Android, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της. «Ενημερώσαμε όλους τους συνεργάτες μας ότι η συμφωνία με τη Motorola θα προχωρήσει, αλλά αυτό δεν θα αλλοιώσει τον ανοιχτό χαρακτήρα του Android», υποστήριξε ο Σμιτ. Εχει προηγηθεί η αποκάλυψη εγγράφων στα μέσα Σεπτεμβρίου –μετά δηλαδή από την εκδήλωση ενδιαφέροντος εξαγοράς- σύμφωνα με τα οποία η Google σκόπευε να δώσει στη Motorola κατά προτεραιότητα πρόσβαση σε νέες εκδόσεις του Android και μαζί ένα σημαντικό προβάδισμα στην αγορά.

Σε απάντηση από  την πλευρά της Microsoft, ο επικεφαλής του τομέα των Windows Phone, Andy Lees, είχε σχολιάσει σε ένα πρόσφατο email ότι «η επένδυση σε ένα πραγματικά ανοιχτό οικοσύστημα για φορητές συσκευές είναι σημαντική για τη βιομηχανία και τους καταναλωτές και τα Windows Phone είναι πλέον η μόνη πλατφόρμα που δίνει ίσες ευκαιρίες προς όλους».

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC