Πριν από λίγο έγινε διαθέσιμη για κατέβασμα η νέα έκδοση Ubuntu 11.10 από την Canonical με την κωδική ονομασία Oneiric … Ocelot. Περιλαμβάνει αρκετές αλλαγές στο γραφικό περιβάλλον, καθώς και ανανεωμένες προεγκατεστημένες εφαρμογές, όμως οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για χαμηλότερες επιδόσεις.
Στο γραφικό περιβάλλον Unity έχουμε περισσότερες αισθητικές αλλαγές, με τον Dash να μην έχει το δικό του γκρι χρώμα, αλλά να “παίρνει” αυτό του wallpaper του χρήστη. Ακόμη, για την εμφάνιση του Dash έχει προστεθεί ένα αντίστοιχο κουμπί στην μπάρα εργασιών (Launcher). Η ίδια η μπάρα έχει αναβαθμιστεί έτσι ώστε να εμφανίζει ειδοποιήσεις από εφαρμογές, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των μη αναγνωσμένων email από τον Thunderbird. Ολοκληρώνοντας για τον Dash, να σημειωθεί ότι έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση της ταχύτητάς του και έχει εμπλουτιστεί με περισσότερα φίλτρα αναζήτησης.
Το προεπιλεγμένο πρόγραμμα για email Evolution δίνει πλήρως τη θέση του στο Thunderbird το οποίο περιλαμβάνει ευκολότερη ρύθμιση των λογαριασμών email. Επίσης ως προεπιλεγμένος browser ορίστηκε ο Firefox 7 και για σουίτα γραφείου χρησιμοποιείται το LibreOffice. Το Shotwell photo manager δίνει πλέον περισσότερες επιλογές βασικής επεξεργασίας φωτογραφιών, καθώς επίσης και τη δυνατότητα ανέβασματός τους στο Facebook ή στο Flickr.
Στο Ubuntu 11.10 ξεχωρίζει ακόμη το εργαλείο για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας Deja Dup, δίνοντας τη δυνατότητα αποθήκευσής τους όχι μόνο σε κάποιο σκληρό δίσκο αλλά και στο Ubuntu One. Για την αποθήκευση στο Ubuntu One παρέχεται και δυνατότητα κρυπτογράφησης των δεδομένων για μεγαλύτερη ασφάλεια.
Αρκετά πιο λειτουργικό έρχεται το Ubuntu Software Centre 5.0 μέσω του οποίου διατίθενται εφαρμογές για κατέβασμα. Περιλαμβάνει μια νέα μπάρα με καλύτερο φιλτράρισμα των εφαρμογών αλλά και ανανεωμένο περιβάλλον εργασίας.
Επιπλέον η νέα έκδοση Ubuntu ενσωματώνει ανανεωμένη οθόνη εισόδου (Login Screen), απλούστερο πίνακα ελέγχου και ριζικά βελτιωμένη κοινωνική διασύνδεση μέσω της εφαρμογής Gwibber.
Δυστυχώς το Ubuntu 11.10 υστερεί σε δύο σημεία που αφορούν κυρίως τις επιδόσεις. Οι χρόνοι εκκίνησης έχουν αυξηθεί αρκετά, με ένα “τυπικό” μηχάνημα να χρειάζεται από 15 εώς 25 δευτερόλεπτα για να εκκινήσει. Φυσικά οι υπολογιστές με σκληρούς δίσκους SSD και επεξεργαστές i7 δε θα παρατηρήσουν κάποια διαφορά στους χρόνους αυτούς. Το δεύτερο σημείο στο οποίο υστερεί η νέα έκδοση του Ubuntu είναι στην κατανάλωση ενέργειας και δε συνίσταται για χρήση σε μπαταρία μέχρι την επίλυση του θέματος.