Δικαστής απορρίπτει την αγωγή του Elon Musk εναντίον μη κερδοσκοπικού οργανισμού, επικαλούμενος την ελευθερία του λόγου

Δικαστής απορρίπτει την αγωγή του Elon Musk εναντίον μη κερδοσκοπικού οργανισμού, επικαλούμενος την ελευθερία του λόγου

Ένας δικαστής απέρριψε την αγωγή του Elon Musk εναντίον ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού για την κριτική που άσκησε στο Twitter/X.

“Η υπόθεση αυτή αφορά την τιμωρία των εναγομένων για τον λόγο τους”, έγραψε ο δικαστής Charles Breyer στην απόφασή του τη Δευτέρα.

Η παρατήρηση είναι ειρωνική, δεδομένου ότι ο Musk αγόρασε το Twitter/X ακριβώς για να προστατεύσει την ελευθερία του λόγου. Αλλά στα τέλη Ιουλίου, μήνυσε το Center for Countering Digital Hate (CCDH), αφού ισχυρίστηκε ότι το Twitter απέτυχε να πατάξει τα ρατσιστικά, ομοφοβικά και αντισημιτικά tweets.

Η μήνυση του Musk ισχυριζόταν ότι το CCDH χρησιμοποίησε σκοτεινές μεθόδους, όπως η απόξεση δεδομένων από το περιεχόμενο του Twitter, για να συμπεράνει ψευδώς ότι η ρητορική μίσους οργιάζει στην πλατφόρμα. Η προκύπτουσα “εκστρατεία τρομοκράτησης” οδήγησε στη συνέχεια τους διαφημιστές μακριά από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον “δεκάδες εκατομμύρια δολάρια” σε απώλειες, σύμφωνα με την αγωγή.

Αλλά τη Δευτέρα, ο δικαστής Breyer τάχθηκε με το μέρος του CCDH και απέρριψε την αγωγή του Musk, επικαλούμενος την έλλειψη νομικής βάσης. “Είναι αδύνατο να διαβάσει κανείς την αγωγή και να μην συμπεράνει ότι η X Corp. ανησυχεί πολύ περισσότερο για την ομιλία της CCDH παρά για τις μεθόδους συλλογής δεδομένων της”, έγραψε στην 52σέλιδη απόφαση.

Απορρίπτοντας την αγωγή, ο δικαστής επικαλέστηκε τον νόμο Anti-SLAPP της Καλιφόρνιας, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τα δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου των ανθρώπων όταν μιλούν για θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος. “Κατά συνέπεια, η απόκτηση των δεδομένων της X Corp. ήταν συλλογή ειδήσεων για την προώθηση των προστατευόμενων δικαιωμάτων του CCDH”, έγραψε ο δικαστής.

Ο Breyer σημείωσε επίσης ότι το Twitter/X δεν κατέθεσε αγωγή δυσφήμισης κατά του CCDH για να αποδείξει ότι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός είχε επινοήσει ψευδείς ισχυρισμούς κατά της εταιρείας μέσων κοινωνικής δικτύωσης. “Είναι προφανές για το Δικαστήριο ότι η X Corp. επιθυμεί να έχει και τα δύο – να απαλλαγεί από τα βάρη της επίκλησης αγωγής δυσφήμισης, ενώ θρηνεί για τη βλάβη της φήμης της και να ζητήσει τιμωρητική αποζημίωση με βάση τη βλάβη της φήμης”, πρόσθεσε ο δικαστής.

Ένα άλλο πρόβλημα με την αγωγή του Musk είναι ότι ισχυρίζεται ότι έχασε διαφημιστικά έσοδα μέσω της κριτικής του CCDH στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μέσω της αθέμιτης απόξεσης δεδομένων από το Twitter/X. “Ένας τρόπος που γνωρίζουμε ότι αυτό είναι αλήθεια είναι ότι αν η CCDH είχε σαρώσει την πλατφόρμα X και δεν είχε μιλήσει ποτέ, δεν θα υπήρχε καμία ζημία”, έγραψε ο δικαστής.

Μέχρι στιγμής, ο Musk δεν έχει απαντήσει στην είδηση, αλλά το CCDH γιορτάζει την απόφαση ως “νίκη για την ακεραιότητα των διαδικτυακών πληροφοριών”.

“Αυτή η απόφαση στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε όσους στοχεύουν στον εκφοβισμό και τη φίμωση της ανεξάρτητης έρευνας”, έγραψε στο Twitter ο διευθύνων σύμβουλος του CCDH Imran Ahmed.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC