Ελάχιστο όριο ηλικίας 15 ετών για την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητά η πρωθυπουργός της Δανίας
“Ανεπαρκές” χαρακτήρισε η Μέτε Φρέντρικσεν το ρυθμιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς την αντιμετώπιση της δράσης των τεχνολογικών κολοσσών.
Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντρισκεν, ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει κατώτατο όριο ηλικίας 15 ετών προκειμένου να έχει κανείς πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν αποτελεσματικότερα οι νεαροί χρήστες smartphone από τυχόν επιβλαβές περιεχόμενο, αλλά και τον εθισμό στις οθόνες.
“Αυτή τη στιγμή, στα περισσότερα μέρη μπορεί κανείς να δημιουργήσει προφίλ από ηλικία μόλις 13 ετών. Όμως, όταν είσαι 13 ετών, είσαι ακόμη παιδί. Και έχουμε δει ότι ο κίνδυνος για τα παιδιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πάρα πολύ μεγάλος”, αναφέρει η Δανή πρωθυπουργός σε άρθρο της στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Politiken, το οποίο συνυπογράφει με την ευρωβουλευτή Κρίστελ Σάλντεμος.
Το νέο όριο ηλικίας θα πρέπει να συνοδεύεται από αποτελεσματικά εργαλεία επιβεβαίωσης της ηλικίας, καθώς “οι τεχνολογικοί κολοσσοί αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη γι’ αυτό”, συμπληρώνουν οι δύο πολιτικοί.
Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, γνωστό ως Νόμος Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA) χαρακτηρίζεται “ανεπαρκές” για την αντιμετώπιση της δράσης των εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο, υποστηρίζουν οι δύο συντάκτριες του άρθρου.
Στο κείμενο που συνυπογράφουν, παραθέτουν μια σειρά προτάσεων για την “ενίσχυση της νομοθεσίας”, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης χρήσης εθιστικών μηχανισμών και διαφημίσεων που απευθύνονται σε ανηλίκους, καθώς και υποχρεωτική ειδοποίηση των χρηστών για το πόση ώρα περνούν στις διαδικτυακές πλατφόρμες.
Η πρόταση για την αύξηση του κατώτατου ορίου ηλικίας απηχεί την έκκληση την οποία απηύθυνε τον περασμένο μήνα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, να εφαρμοστεί όριο “ψηφιακής ενηλικίωσης” σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στα 15 χρόνια.