Εντυπωσιακές εικόνες από το φεγγάρι κατέγραψε το Blue Ghost της NASA

Εντυπωσιακές εικόνες από το φεγγάρι κατέγραψε το Blue Ghost της NASA

Εντυπωσιακές εικόνες του φεγγαριού κατέγραψε το διαστημικό σκάφος Blue Ghost της NASA που εισήλθε στην τροχιά της σελήνης στις 13 Φεβρουαρίου.

Το βίντεο με το νέο διαθέσιμο υλικό περιλαμβάνει ένα κοντινό πλάνο της μακρινής πλευράς του φεγγαριού, μια περιοχή που δεν είναι ορατή από τη Γη, ενώ τραβήχτηκε μετά τη μετάβαση του Blue Ghost από μια υψηλή ελλειπτική τροχιά σε μια χαμηλότερη – περίπου 120 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια – όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία Firefly Aerospace με έδρα το Τέξας.

Firefly Aerospace
Μαζί με το υλικό από την πτήση το διαστημικό σκάφος που δείχνει τη βραχώδη επιφάνεια του φεγγαριού διάστικτη με κρατήρες πρόσκρουσης, κατέγραψε επίσης εντυπωσιακές εικόνες από μια περιοχή του σεληνιακού νότιου πόλου.

 

«Οι τελευταίες εικόνες από τη Σελήνη που κατέγραψε το Blue Ghost της Firefly είναι εντελώς σουρεαλιστικές»
«Οι τελευταίες εικόνες από τη Σελήνη που κατέγραψε το Blue Ghost της Firefly είναι εντελώς σουρεαλιστικές», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής μηχανικός της Blue Ghost, Τζόζεφ Μάρλιν.

«Φυσικά, είχαμε μια ιδέα για το πώς θα φαίνονταν οι εικόνες, αλλά το να βλέπουμε τα πραγματικά πλάνα από τους κρατήρες και τους ογκόλιθους της Σελήνης από το δικό μας διαστημόπλοιο αποτελεί μεγάλη έμπνευση και πραγματικά μας κάνει να καταλαβαίνουμε πόσο κοντά είμαστε στον τελικό μας στόχο μετά από όλη τη σκληρή δουλειά που έχουμε κάνει σε αυτή την αποστολή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το ιδιωτικό αμερικανικό διαστημόπλοιο έφυγε από την τροχιά της Γης στις 8 Φεβρουαρίου και έκανε ένα πολυήμερο ταξίδι για να φτάσει στη Σελήνη.

Αυτή τη στιγμή, το Blue Ghost έχει διανύσει περίπου τα μισά της 16ήμερης τροχιάς του γύρω από το φεγγάρι και θα επιχειρήσει μια προσεδάφιση στη σεληνιακή επιφάνεια στις 2 Μαρτίου.

Το σκάφος μεταφέρει 10 επιστημονικά και τεχνολογικά όργανα της NASA ως μέρος του προγράμματος Commercial Lunar Payload Services ή CLPS της διαστημικής υπηρεσίας. Το CLPS αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος Artemis της NASA, το οποίο στοχεύει να στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 50 χρόνια.

Μετά την προσεδάφιση του Blue Ghost στο φεγγάρι, τα τεχνολογικά μέσα θα λειτουργήσουν για περίπου δύο εβδομάδες και θα συλλέξουν δεδομένα κυρίως σχετικά με το υπέδαφος του φεγγαριού.

Προετοιμασία για αποστολές αστροναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης
«Ρομποτικές παραδόσεις όπως η αποστολή Blue Ghost εκτελούν επιστημονικά πειράματα, δοκιμάζουν τεχνολογίες και εξερευνούν δυνατότητες πάνω και γύρω από τη Σελήνη στο πλαίσιο της προετοιμασίας για αποστολές αστροναυτών σε σεληνιακό έδαφος και τελικά αποστολές πληρώματος στον Άρη», όπως αναφέρεται σε ανάρτηση της NASA για το πρόγραμμα Artemis.

Το Blue Ghost αναμένεται να προσεδαφιστεί στο ανατολικό άκρο της κοντινής πλευράς του φεγγαριού στο Mons Latreille, ένα αρχαίο ηφαιστειακό στοιχείο σε μια λεκάνη πλάτους 300 μιλίων (483 χιλιομέτρων) που ονομάζεται Mare Crisium, ή «Θάλασσα των Κρίσεων». Στη συνέχεια, η προσεδάφιση θα εκτελέσει επιφανειακές λειτουργίες για μία σεληνιακή ημέρα (περίπου 14 γήινες ημέρες) πριν αντιμετωπίσει τη σεληνιακή νύχτα, κατά τη διάρκεια της οποίας το σκοτάδι και οι χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να οδηγήσουν στην διακοπή των λειτουργιών του διαστημικού σκάφους.

«Οι μηχανικοί πίσω από το Blue Ghost είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για τα δεδομένα που θα συλλεχθούν μετά την προσεδάφιση και τις εικόνες που ελπίζουν να αποκτήσουν», δήλωσε ο Μάρλιν.

Ηλιακή έκλειψη με οπτική από την Σελήνη
«Εκτός από τον πλούτο της επιστήμης που σκοπεύουμε να μεταδώσουμε στη Γη από τα πειράματα (CLPS), αναμένουμε να καταγράψουμε μια ηλιακή έκλειψη στις 14 Μαρτίου, όπου η Γη θα αποκλείσει τον ήλιο από την επιφάνεια της Σελήνης και θα ρίξει το Blue Ghost σε σκιά για περίπου πέντε ώρες», δήλωσε ο Mάρλιν, εξηγώντας ότι το γεγονός της 14ης Μαρτίου θα είναι μια ηλιακή έκλειψη από την οπτική γωνία της Σελήνης, ενώ μια σεληνιακή έκλειψη θα είναι ορατή από τμήματα της Γης.

«Στη συνέχεια, θα καταγράψουμε το σεληνιακό ηλιοβασίλεμα στις 16 Μαρτίου και ελπίζουμε να επαληθεύσουμε το φαινόμενο της αιώρησης της σκόνης (όταν η σεληνιακή σκόνη φαίνεται να «αιωρείται» πάνω από την επιφάνεια), το οποίο σκιαγραφήθηκε για πρώτη φορά από τον τελευταίο αστροναύτη του Apollo στη Σελήνη».

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC