Εφαρμογή για smartphones χρησιμοποιεί AI για τη διάγνωση λοιμώξεων του αυτιού σε μικρά παιδιά

Εφαρμογή για smartphones χρησιμοποιεί AI για τη διάγνωση λοιμώξεων του αυτιού σε μικρά παιδιά

Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται πως όταν η επιστήμη χρησιμοποιηθεί εξυπηρετήσει τους σκοπούς για τους οποίους είναι ταγμενη, τα οφέλη για την ανθρωπότητα είναι πολλά.

Πρόσφατα, εμφανίστηκε μια νέα εφαρμογή για smartphones, που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τη διάγνωση ωτίτιδας σε μικρά παιδιά. Η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση θα συμβάλει ταυτόχρονα στη μείωση της χρήσης των αντιβιοτικών, μια σημαντική ανησυχία με δεδομένη την αυξανόμενη αντοχή των μικροβίων. Πράγματι, η οξεία μέση ωτίτιδα είναι κοινή μεταξύ των μικρών παιδιών, επηρεάζοντας σχεδόν το 70% αυτών πριν από τα πρώτα τους γενέθλια. Ωστόσο, η ακριβής διάγνωσή της μπορεί συχνά να είναι δύσκολη λόγω ομοιοτήτων με άλλες παθήσεις του αυτιού, που δεν απαιτούν τη χρήση αντιβίωσης. Αντιμέτωποι με την πρόκληση της διαφοροποίησης μεταξύ των διαφορετικών τύπων λοιμώξεων του αυτιού, γιατροί-ερευνητές αανέπτυξαν μια εφαρμογή για smartphones που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη.

Αυτή η εφαρμογή αξιολογεί ένα σύντομο video από το τύμπανο του αυτιού που καταγράφεται με ωτοσκόπιο συνδεδεμένο στην κάμερα του τηλεφώνου. Για την ανάπτυξης της εφαρμογής οι ερευνητές δημιούργησαν μια βιβλιοθήκη με πάνω από 1.000 video από παιδιά που επισκέφτηκαν παιδιατρικές κλινικές. Στη συνέχεια, τα χρησιμοποίησαν για την εκπαίδευση δύο μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης ώστε να καταστούν αναγνωρίσιμα τα χαρακτηριστικά της ιξείας μέσης ωτίτιδας.

Τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα και η ακρίβεια της διάγνωσης ξεπερνάει αρκετά αυτή από κλινικούς ιατρούς. Τα στοιχεία αποτελούν ασφαλώς και πολύτιμο εκπαιδευτικό υλικό για φοιτητές ιατρικής αλλά και εν ενεργεία γιατρούς.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC