ΗΠΑ -Τεχνητή Νοημοσύνη: Ψευδείς ειδήσεις, παραπληροφόρηση -Ο δρόμος προς τις προεδρικές εκλογές του 2024

ΗΠΑ -Τεχνητή Νοημοσύνη: Ψευδείς ειδήσεις, παραπληροφόρηση -Ο δρόμος προς τις προεδρικές εκλογές του 2024

Φόβο πως η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης θα χρησιμοποιηθεί για έναν «κατακλυσμό ψευδών πληροφοριών» στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024 εκφράζουν οι ειδικοί.

Μία φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ στα χέρια της αστυνομίας, ένα βίντεο που δείχνει ένα ζοφερό μέλλον σε περίπτωση επανεκλογής του προέδρου Τζο Μπάιντεν, η ηχογράφηση μιας διαμάχης μεταξύ αυτών των δύο. Τι κοινό έχουν αυτές οι αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Είναι παντελώς ψευδείς.

Όλες δημιουργήματα εργαλείων της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), αυτής της ταχύτατα αναπτυσσόμενης τεχνολογίας που γίνεται όλο και πιο προσβάσιμη στο ευρύ κοινό.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ευρέως στις εκλογές των ΗΠΑ το 2024
Ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι τέτοια εργαλεία της ΤΝ θα χρησιμοποιηθούν για έναν κατακλυσμό ψευδών πληροφοριών στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2024, αναμφίβολα οι πρώτες στις οποίες θα χρησιμοποιηθεί ευρέως η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί θα υποκύψουν στον πειρασμό και θα χρησιμοποιήσουν εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης -φθηνά, προσιτά, με σχεδόν ανύπαρκτο νομικό πλαίσιο γύρω από αυτά- για να παραπλανήσουν ψηφοφόρους ή να φτιάξουν φυλλάδια με ένα κλικ.

Ωστόσο, ειδικοί φοβούνται ότι εργαλεία της ΤΝ ενδέχεται επίσης να χρησιμοποιηθούν για να σπείρουν χάος σε μια ήδη διαιρεμένη χώρα, όπου ορισμένοι ψηφοφόροι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι προεδρικές εκλογές του 2020 κλάπηκαν από τον τέως πρόεδρο Τραμπ, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη για αυτό.

Τον Μάρτιο, ψεύτικες εικόνες που δημιουργήθηκαν μέσω εργαλείων της ΤΝ και έδειχναν τον μεγιστάνα τέως πρόεδρο να τον συλλαμβάνουν αστυνομικοί έγιναν viral, δίνοντας μια γεύση για το πώς μπορεί να μοιάζει η προεκλογική εκστρατεία του 2024.

Τον περασμένο μήνα, ως απάντηση στην ανακοίνωση του Μπάιντεν ότι θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για επανεκλογή, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο, προϊόν τεχνητής νοημοσύνης, προβλέποντας ένα εφιαλτικό μέλλον αν ο Δημοκρατικός πρόεδρος επανεκλεγεί.

Εικόνες ρεαλιστικές, αν και ψεύτικες, δείχνουν, μεταξύ άλλων, την Κίνα να εισβάλλει στην Ταϊβάν και τις χρηματαγορές να καταρρέουν.

Νωρίτερα φέτος, μια ηχογραφημένη συνομιλία, κατά την οποία ο Τραμπ και ο Μπάιντεν προσβάλλουν ο ένας τον άλλον, έκανε τον γύρο του TikTok. Ήταν βεβαίως ψεύτικη και αυτή, «προϊόν» εργαλείων της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Για τον Τζο Ρόσπαρς, ιδρυτή του Blue State, οι κακόβουλοι έχουν, με αυτήν την τεχνολογία, «νέα εργαλεία για να τροφοδοτούν το μίσος» και να «ξεγελούν τον Τύπο και το κοινό».

Η αντιμετώπισή τους «θα απαιτήσει επαγρύπνηση από τα μέσα ενημέρωσης, τις εταιρείες τεχνολογίας και τους ίδιους τους ψηφοφόρους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η αποτελεσματικότητα της τεχνητής νοημοσύνης να παράγει ψέματα είναι αναμφισβήτητη
Ανεξάρτητα από τις προθέσεις του ατόμου που τη χρησιμοποιεί, η αποτελεσματικότητα της τεχνητής νοημοσύνης είναι αναμφισβήτητη.

Όταν το Γαλλικό Πρακτορείο ζήτησε από το ChatGPT να δημιουργήσει ένα πολιτικό ενημερωτικό δελτίο υπέρ του Τραμπ, παρέχοντάς του ψευδείς πληροφορίες που αυτός προπαγάνδιζε, το ρομπότ παρήγαγε μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ένα κείμενο «ύμνο», γεμάτο ψέματα.

Οταν ζητήθηκε από το ρομπότ να κάνει το κείμενο «πιο επιθετικό», αυτό αναμάσησε τους ίδιους ψευδείς ισχυρισμούς με έναν ακόμη πιο καταστροφικό τόνο.

«Αυτή τη στιγμή, η Τεχνητή Νοημοσύνη λέει ένα σωρό ψέματα» ανέφερε ο Νταν Γουντς, πρώην αξιωματούχος της ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν για τις εκλογές του 2020.

«Αν οι ξένοι αντίπαλοί μας έχουν απλά να πείσουν ένα ήδη παραληρηματικό ρομπότ να διαδίδει παραπληροφόρηση, τότε θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια πολύ πιο έντονη εκστρατεία παραπληροφόρησης από ό,τι το 2016», τονίζει ο Γουντς.

Ταυτόχρονα, αυτή η τεχνολογία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των ψηφοφόρων, ιδιαίτερα εκείνων που δεν ψηφίζουν ή ψηφίζουν σπανίως, αναφέρει ο Βανς Ρέβι, επικεφαλής του Junction AI.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη επιτρέπει «να κατανοηθεί με ακρίβεια τι τους ενδιαφέρει και γιατί, και από εκεί μπορούμε να καθορίσουμε πώς να τους κάνουμε να εμπλακούν και ποιες πολιτικές θα τους ενδιαφέρουν», λέει.

Επίσης, αυτή θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρόνο στις ομάδες προεκλογικής εκστρατείας όταν πρέπει να γράψουν ομιλίες, tweets ή ερωτηματολόγια για τους ψηφοφόρους.

Παρά τους φόβους, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη σε λειτουργία
Όμως, «μεγάλο μέρος του περιεχομένου που δημιουργείται θα είναι ψεύτικο», σημειώνει ο Ρέβι.

Η δυσπιστία πολλών Αμερικανών απέναντι στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης δεν βοηθά την κατάσταση αυτή.

«Ο φόβος είναι ότι όσο γίνεται πιο εύκολο να χειραγωγείς τα μέσα ενημέρωσης, θα είναι πιο εύκολο να αρνηθείς την πραγματικότητα» είπε ο Χάνι Φαρίντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

«Αν, για παράδειγμα, ένας υποψήφιος πει κάτι ακατάλληλο ή παράνομο, μπορεί απλώς να πει ότι η ηχογράφηση είναι ψευδής. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο».

Παρά τους φόβους, η τεχνολογία είναι ήδη σε λειτουργία.

Η Μπέτσι Χούβερ της Higher Ground Labs τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η εταιρεία της αναπτύσσει ένα πρόγραμμα για τη σύνταξη και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των email που αφορούν τη συγκέντρωση κεφαλαίων με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης.

«Όσοι έχουν κακές προθέσεις θα χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να πετύχουν τον στόχο τους και η ΤΝ δεν αποτελεί εξαίρεση», δήλωσε η πρώην αξιωματούχος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα, το 2012.

«Αλλά δεν πιστεύω ότι ο φόβος πρέπει να μας εμποδίσει να εκμεταλλευτούμε την Τεχνητή Νοημοσύνη», συμπληρώνει.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC