Η ΕΕ ετοιμάζεται να ρίξει πρόστιμο €500 εκατ. στην Apple

Η ΕΕ ετοιμάζεται να ρίξει πρόστιμο €500 εκατ. στην Apple

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να επιβάλει πρόστιμο 500 εκατ. ευρώ στην Apple επειδή φέρεται να παραγκώνισε τους ανταγωνιστές της στην επιχείρηση streaming μουσικής, ανέφεραν οι Financial Times την Κυριακή, επικαλούμενοι μη δημοσιοποιημένες πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ άρχισαν για πρώτη φορά να ερευνούν το θέμα το 2019, μετά από καταγγελία της Spotify. Η σουηδική εταιρεία ισχυρίστηκε ότι αναγκάστηκε να αυξήσει τη μηνιαία συνδρομή της για να καλύψει το τέλος 30% που χρεώνει η Apple για να λειτουργεί στο App Store της. Αυτό θα την ανάγκαζε να χρεώνει περισσότερο για την υπηρεσία της από το Apple Music.

“Τα τελευταία χρόνια, η Apple έχει εισαγάγει κανόνες στο App Store που περιορίζουν σκόπιμα τις επιλογές και καταπνίγουν την καινοτομία εις βάρος της εμπειρίας του χρήστη – ουσιαστικά ενεργώντας τόσο ως παίκτης όσο και ως διαιτητής για να μειώσει σκόπιμα τους άλλους προγραμματιστές εφαρμογών”, ανέφερε τότε ο Daniel Ek, CEO και ιδρυτής της Spotify.

Τέσσερα χρόνια μετά και η Επιτροπή αναμένεται να εκδώσει την απόφασή της στις αρχές του επόμενου μήνα. Θα πει ότι οι ενέργειες της Apple είναι παράνομες και αντιβαίνουν στους κανόνες του μπλοκ που επιβάλλουν τον ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά, σύμφωνα με τους FT.

Ως εκ τούτου, η ΕΕ αναμένεται να απαγορεύσει στην Apple να εμποδίζει τις μουσικές υπηρεσίες να επιτρέπουν στους χρήστες εκτός του App Store της να μεταβούν σε φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις. Εάν επιβληθεί, το πρόστιμο θα είναι μία από τις μεγαλύτερες μεμονωμένες κυρώσεις που έχει επιβάλει ποτέ η ΕΕ σε μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας.

Θα μπορούσε όμως να γίνει πολύ μεγαλύτερο. Σε κάποια φάση, η ΕΕ εξέταζε το ενδεχόμενο επιβολής μέγιστου προστίμου ύψους 10% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών της Apple – ή περίπου 40 δισ. δολάρια. Το μπλοκ περιόρισε επίσης το πεδίο της έρευνας πέρυσι, εγκαταλείποντας μια έρευνα σχετικά με το σύστημα πληρωμών εντός εφαρμογών της Apple.

Τότε, η εκπρόσωπος της Apple, Hannah Smith, είχε δηλώσει:

Είμαστε ικανοποιημένοι που η Επιτροπή περιόρισε την υπόθεσή της και δεν αμφισβητεί πλέον το δικαίωμα της Apple να εισπράττει προμήθεια για ψηφιακά αγαθά και να απαιτεί τη χρήση των συστημάτων πληρωμών εντός εφαρμογών που εμπιστεύονται οι χρήστες. Το App Store βοήθησε το Spotify να γίνει η κορυφαία υπηρεσία streaming μουσικής σε όλη την Ευρώπη και ελπίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τερματίσει την επιδίωξη μιας καταγγελίας που δεν έχει βάση.

Το αναφερόμενο πρόστιμο της ΕΕ κατά της Apple έρχεται σε μια εποχή που οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αναγκάζονται να δείξουν πώς συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες-ορόσημο που αποσκοπούν στη διασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά του μπλοκ. Μικρότερες εταιρείες του διαδικτύου και άλλες επιχειρήσεις τεχνολογίας, όπως η Spotify, έχουν διαμαρτυρηθεί εδώ και καιρό ότι περιορίζονται αθέμιτα από τις επιχειρηματικές πρακτικές αυτών των τεχνολογικών γίγαντων. Το Digital Markets Act, με το οποίο οι εταιρείες θα πρέπει να συμμορφωθούν από τις 7 Μαρτίου, επιδιώκει να εξισορροπήσει τους όρους ανταγωνισμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC