Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και 8 Πολιτείες προσέφυγαν κατά της Google για διαφημιστικό μονοπώλιο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και 8 Πολιτείες προσέφυγαν κατά της Google για διαφημιστικό μονοπώλιο

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ προσέφυγε σήμερα κατά της Google, την οποία κατηγορεί για μονοπωλιακές πρακτικές στην αγορά της διαδικτυακής διαφήμισης, σύμφωνα με ένα δικαστικό έγγραφο.

Ο κολοσσός των αναζητήσεων στο διαδίκτυο βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με άλλες δικαστικές διώξεις που αφορούν το δίκαιο του ανταγωνισμού.

Η Google «χρησιμοποίησε αντιανταγωνιστικές, απαγορευτικές και παράνομες μεθόδους για να εξαλείψει ή να περιορίσει δραστικά κάθε απειλή για την κυριαρχία της στις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην ψηφιακή διαφήμιση», υποστηρίζει η αμερικανική κυβέρνηση.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και οκτώ Πολιτείες, μεταξύ των οποίων είναι και αυτές της Καλιφόρνιας και της Νέας Υόρκης, ζητούν από τα δικαστήρια να καταδικάσουν την καλιφορνέζικη εταιρεία για παραβίαση του δικαίου του ανταγωνισμού, να της επιβάλουν να πληρώσει αποζημιώσεις και να την διατάξουν να σταματήσει τη δραστηριότητά της που σχετίζεται με την πώληση διαφημιστικού χώρου στο διαδίκτυο. Όπως εξηγούν στην προσφυγή τους, η Google ελέγχει τόσο τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν «σχεδόν όλοι οι ιστότοποι» για να πωλούν μπάνερ ή αναδυόμενα παράθυρα στους διαφημιζόμενους, όσο και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την αγορά αυτών των χώρων, καθώς και την αγορά όπου γίνονται αυτές οι συναλλαγές.

«Περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια διαφημίσεις πωλούνται καθημερινά» στο διαδίκτυο στις ΗΠΑ, επισημαίνουν. Υποστηρίζουν επίσης ότι η Google καταχράστηκε την κυρίαρχη θέση της για να αποκλείσει τους ανταγωνιστές της, κυρίως «θέτοντας συστηματικά υπό τον έλεγχό της τα διάφορα ψηφιακά εργαλεία που χρησιμοποιούν οι εκδότες, οι διαφημιστές και άλλοι παράγοντες της αγοράς».

«Οι ζημίες είναι εμφανείς: οι ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων κερδίζουν λιγότερα και οι διαφημιστές δαπανούν περισσότερα», σημειώνεται στην προσφυγή.

Η Google έχει ήδη καταδικαστεί στο παρελθόν, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να καταβάλει πρόστιμα για παραβίαση του δικαίου του ανταγωνισμού. Στις ΗΠΑ κατατέθηκε μια πρώτη προσφυγή σε βάρος της το 2020 από μια ομάδα Πολιτειών, με επικεφαλής το Τέξας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC