Η ESA αποκαλύπτει εντυπωσιακή εικόνα δακτυλίου του Αϊνστάιν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Euclid

Η ESA αποκαλύπτει εντυπωσιακή εικόνα δακτυλίου του Αϊνστάιν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Euclid

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Euclid κατέγραψε ένα σπάνιο φαινόμενο γνωστό ως δακτύλιος του Αϊνστάιν, αποκαλύπτοντας την ακραία παραμόρφωση του διαστήματος από τη βαρύτητα ενός γαλαξία.

Το Ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο Euclid έχει καταγράψει ένα εντυπωσιακό φαινόμενο που ονομάζεται δακτύλιος του Αϊνστάιν, το οποίο αποκαλύπτει την ακραία παραμόρφωση του διαστήματος από τη βαρύτητα ενός γαλαξία. Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), η εκπληκτική εικόνα δείχνει έναν κοντινό γαλαξία, τον NGC 6505, περιτριγυρισμένο από έναν τέλειο κύκλο φωτός.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Stephen Serjeant, αστρονόμο στο Open University, “Πρόκειται για ένα όμορφο, εξαιρετικό, συναρπαστικό και τυχερό εύρημα στα πρώτα μας δεδομένα. Ένας δακτύλιος του Αϊνστάιν τόσο τέλειος όσο αυτός είναι εξαιρετικά σπάνιος.”

Η γενική θεωρία της σχετικότητας του Albert Einstein προβλέπει ότι το φως θα καμφθεί γύρω από μαζικά αντικείμενα στο διάστημα, που σημαίνει ότι οι γαλαξίες μπορούν να λειτουργήσουν ως τεράστιοι φακοί. Οι δακτύλιοι του Αϊνστάιν αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο για τους αστρονόμους, καθώς αποκαλύπτουν αντικείμενα που διαφορετικά θα ήταν κρυμμένα από την όραση και υποδεικνύουν τη μάζα του ενδιάμεσου γαλαξία – συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε κρυμμένης μάζας με τη μορφή σκοτεινής ύλης.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι ο γαλαξίας του πρώτου πλάνου αποτελείται από περίπου 11% σκοτεινή ύλη. Αυτό είναι ένα σχετικά μικρό ποσοστό, δεδομένου ότι η σκοτεινή ύλη πιστεύεται ότι κυριαρχεί στο συνολικό περιεχόμενο μάζας του σύμπαντος.

Όπως επισημαίνει η Δρ. Valeria Pettorino, επιστήμονας του προγράμματος Euclid της ESA, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι αυτός ο δακτύλιος παρατηρήθηκε μέσα σε έναν γνωστό γαλαξία, ο οποίος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1884, αποδεικνύοντας τη δύναμη του Euclid στην ανακάλυψη νέων στοιχείων ακόμη και σε μέρη που θεωρούσαμε ότι γνωρίζαμε καλά.

Το τηλεσκόπιο, που αποτελεί μέρος της αποστολής αξίας €1 δισεκατομμυρίου της ESA, έχει ως κύριο στόχο την αποκάλυψη των μυστικών της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας, που μαζί αποτελούν το 95% του σύμπαντος. Το Euclid μπορεί να ανιχνεύσει γαλαξίες σε απόσταση έως και 10 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, με στόχο τη δημιουργία του μεγαλύτερου τρισδιάστατου κοσμικού χάρτη που έχει γίνει ποτέ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC