Η Intel προχωρά σε ριζική αναδιάρθρωση για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές απώλειες

Η Intel προχωρά σε ριζική αναδιάρθρωση για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές απώλειες

Η Intel, ο γίγαντας της τεχνολογίας των ημιαγωγών, προχωρά σε μια ριζική αναδιάρθρωση της επιχειρηματικής της δομής, αποσχίζοντας τον τομέα κατασκευής τσιπ σε ανεξάρτητη θυγατρική.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στις σημαντικές οικονομικές απώλειες που αντιμετωπίζει η εταιρεία, οι οποίες ανήλθαν σε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intel, Pat Gelsinger, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το Intel Foundry θα λειτουργεί πλέον ως ανεξάρτητη οντότητα, με δικό της διοικητικό συμβούλιο και ξεχωριστή οικονομική αναφορά. Η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αναδιοργάνωσης, με στόχο την ανάκαμψη της εταιρείας και την αντιστροφή της πτωτικής πορείας της μετοχής της.

Η αναδιάρθρωση περιλαμβάνει επίσης την αναστολή των εργασιών για δύο χρόνια στα εργοστάσια που η Intel κατασκευάζει στην Πολωνία και τη Γερμανία. Ο Gelsinger δικαιολόγησε αυτή την απόφαση επικαλούμενος την “αναμενόμενη ζήτηση της αγοράς”. Ωστόσο, η εταιρεία συνεχίζει κανονικά τα έργα της σε Αριζόνα, Όρεγκον, Νέο Μεξικό και Οχάιο.

Παράλληλα, η Intel σχεδιάζει να πουλήσει μέρος του μεριδίου της στην Altera, μια εταιρεία προγραμματιζόμενων τσιπ που εξαγόρασε το 2015. Επιπλέον, προγραμματίζει να μειώσει περίπου τα δύο τρίτα του παγκόσμιου αποτυπώματός της σε ακίνητα, μια κίνηση που αναμένεται να μειώσει σημαντικά τα λειτουργικά της έξοδα.

Σε μια θετική εξέλιξη για την εταιρεία, η κυβέρνηση Biden ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους έως και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή τσιπ για τον αμερικανικό στρατό. Η επιχορήγηση αναμένεται να ενισχύσει τη θέση της Intel στον τομέα της άμυνας και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Οι αλλαγές αυτές έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Intel. Η εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων προβλημάτων με τους επεξεργαστές 13ης και 14ης γενιάς. Ο τομέας κατασκευής τσιπ της εταιρείας κατέγραψε λειτουργικές ζημίες 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για δραστικές αλλαγές.

Ως μέρος των προσπαθειών εξοικονόμησης κόστους, η Intel έχει ήδη προχωρήσει σε απολύσεις που επηρεάζουν 15.000 εργαζομένους. Σύμφωνα με τον Gelsinger, η εταιρεία έχει ήδη υλοποιήσει περισσότερο από το μισό αυτού του στόχου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση ως “την πιο σημαντική μεταμόρφωση της Intel εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες”. Παρομοίασε τη σημασία αυτής της αλλαγής με τη μετάβαση της εταιρείας από τη μνήμη στους μικροεπεξεργαστές, τονίζοντας την πεποίθησή του ότι η Intel θα ξεπεράσει αυτή την πρόκληση και θα βγει ισχυρότερη.

Ωστόσο, η πορεία προς την ανάκαμψη δεν αναμένεται να είναι εύκολη. Η Intel επενδύει σημαντικά στη νέα διαδικασία κατασκευής τσιπ 18A, ελπίζοντας ότι αυτή θα βοηθήσει στη μείωση των ζημιών. Όμως, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του Reuters, οι πρώιμες δοκιμές για την κατασκευή δισκίων πυριτίου της Broadcom με αυτή τη διαδικασία απέτυχαν, εγείροντας ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα της νέας τεχνολογίας.

Παρά τις προκλήσεις, η Intel σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή τσιπ με τη διαδικασία 18A για συνεργάτες όπως η Microsoft και η Amazon από το επόμενο έτος. Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος θα είναι κρίσιμη για την μελλοντική πορεία της εταιρείας και την ανάκτηση της ηγετικής της θέσης στον τομέα της κατασκευής ημιαγωγών.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC