Κίνα: Ξέσπασαν οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone στον κόσμο – «Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας!»

Κίνα: Ξέσπασαν οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone στον κόσμο – «Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας!»

«Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας!»: κινητοποιήσεις εργαζομένων ξέσπασαν σήμερα στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής iPhone παγκοσμίως, το οποίο βρίσκεται στην Κίνα και ανήκει στην ταϊβανέζικη εταιρεία Foxconn, σύμφωνα με εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Weibo.

Το εργοστάσιο βρίσκεται στην Τζέγκτζου, πρωτεύουσα της επαρχίας Χενάν. Πρόκειται για ένα τεράστιο βιομηχανικό συγκρότημα όπου απασχολούνται περίπου 200.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν σε κοιτώνες στην εγκατάσταση.

Η Κίνα εξακολουθεί να εφαρμόζει πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι στην covid, η οποία προβλέπει αυστηρά lockdown, καραντίνα για όσους διαγιγνώσκονται θετικοί στον ιό και σχεδόν καθημερινά τεστ, με τα περιοριστικά μέτρα να προκαλούν την αγανάκτηση των πολιτών.

Κάποιες κατηγορίες ανθρώπων, κυρίως φοιτητές και εργάτες, συχνά βρίσκονται απομονωμένοι για πολλές εβδομάδες στις πανεπιστημιουπόλεις και τους χώρους παραγωγής, χωρίς να μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα.

Σύμφωνα με τις εικόνες που αναρτήθηκαν και τις οποίες το AFP δεν έχει επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή, πλήθος εργαζομένων πραγματοποίησαν πορεία στον δρόμο. Κάποιοι έρχονται αντιμέτωποι με ανθρώπους που φορούν λευκές, προστατευτικές στολές και την αστυνομία.

Σε άλλο βίντεο φαίνονται εκατοντάδες άνθρωποι ντυμένοι με αυτές τις στολές, όρθιοι σε έναν δρόμο κοντά σε κτίριο που μοιάζει να είναι ένας από τους κοιτώνες του εργοστασίου. Ο άνθρωπος που τραβά το βίντεο από διπλανό κτίριο ακούγεται να λέει: «Ξαναρχίζει. Από χθες το βράδυ και μέχρι σήμερα το πρωί γίνεται αυτό».

«Εφορμούν!»
Σε άλλο απόσπασμα βίντεο φαίνονται μέλη των δυνάμεων της τάξης να κλωτσούν έναν άνθρωπο που μοιάζει με εργάτη και κείτεται στον δρόμο, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Βίντεο, που μεταδόθηκε απευθείας τη νύκτα, δείχνει δεκάδες εργάτες να φωνάζουν «υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας!» μπροστά από μια σειρά αστυνομικών και ένα όχημα της αστυνομίας με αναμμένο φάρο. Στη συνέχεια αυτός που τραβά το βίντεο φωνάζει: «εφορμούν!» και «δακρυγόνα!».

Απόσπασμα άλλου βίντεο από την ίδια νυχτερινή διαδήλωση, που έχει τραβηχτεί από άλλη γωνία, δείχνει εργάτες να πετούν πυροσβεστήρες εναντίον αστυνομικών.

Το hashtag ταραχές στη Foxconn φαινόταν να έχει απαγορευθεί σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανάμεσά τους και το Weibo. Ωστόσο κάποιες αναρτήσεις που αναφέρονταν στις κινητοποιήσεις δεν είχαν κατέβει.

Φυγή εργαζομένων
Η Foxconn είναι μια μεγάλη εταιρεία που συναρμολογεί ηλεκτρονικά προϊόντα για πολλές διεθνείς εταιρείες. Η ταϊβανέζικη εταιρεία, βασική υπεργολάβος της Apple, είναι αντιμέτωπη τους τελευταίους μήνες με άνοδο των κρουσμάτων covid-19 στο τεράστιο βιομηχανικό της συγκρότημα στην Τζέγκτζου και αποφάσισε να απαγορεύσει την έξοδο από αυτό στους εργαζόμενους.

Εκατοντάδες πανικόβλητοι εργαζόμενοι διέφυγαν πεζοί από το εργοστάσιο, με κάποιους να καταγγέλλουν το χάος και την έλλειψη οργάνωσης που επικρατούν εκεί. Προκειμένου να διατηρήσει το εργοστάσιο σε λειτουργία, η εταιρεία πρόσφερε μεγάλα μπόνους στους εργαζόμενους που θα μείνουν και προσπάθησε να προσλάβει νέους.

Η Apple είχε παραδεχθεί στις αρχές του μήνα ότι το lockdown στο εργοστάσιο της Foxconn «επηρέασε προσωρινά» την παραγωγή των τηλεφώνων iPhone, επιφέροντας ένα ισχυρό πλήγμα ενόψει της περιόδου των χριστουγεννιάτικων γιορτών.

Η Foxconn είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός εργοδότης στην Κίνα, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους σε όλη τη χώρα στα περίπου 30 εργοστάσια και κέντρα ερευνών που διαθέτει.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC