Μέσα στο 2026 τοποθετεί ο Ίλον Μασκ την κυκλοφορία του Optimus στην αγορά
Σε συνδυασμό με τα ρομποταξί, στα οποία ο Μασκ ποντάρει πολλά για το μέλλον της Tesla, είναι σαφές ότι για το δισεκατομμυριούχο επενδυτή τα ρομπότ αποτελούν βαρύ χαρτί αυτό το διάστημα.
Ενόψει της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της Tesla για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ο Ίλον Μασκ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, ανακοίνωσε ότι η διάθεση του ανθρωποειδούς ρομπότ Optimus θα ξεκινήσει το 2026. Μάλιστα, το ρομπότ έχει αρχίσει ήδη να εκτελεί διάφορες εργασίες αυτόνομα, όπως τη μεταφορά μπαταριών, σε μία από τις εγκαταστάσεις της Tesla, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η εταιρία.
“Η Tesla θα έχει πραγματικά χρήσιμα ανθρωποειδή ρομπότ σε καθεστώς περιορισμένης παραγωγής για εσωτερική χρήση στην Tesla τον επόμενο χρόνο και, ευελπιστούμε, σε υψηλή παραγωγή για άλλες εταιρίες το 2026”, ανέφερε ο Μασκ σε ανάρτησή του στο Χ.
Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, ο Μασκ προχώρησε επίσης στην εκτίμηση ότι η μακροπρόθεσμη ζήτηση για ανθρωποειδή ρομπότ γενικής χρήσης θα “ξεπεράσει τις 20 δισεκατομμύρια μονάδες”, αριθμός στον οποίο κατέληξε συνυπολογίζοντας τα 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη που εκτιμά ότι θα θελήσουν να αποκτήσουν ένα τέτοιο ρομπότ, με εκείνα που θα προορίζονται για βιομηχανική χρήση.
Οι ημερομηνίες αυτές, όπως και οι εκτιμήσεις για τη συνολική ζήτηση, σκόπιμο θα ήταν να αντιμετωπιστούν με κάποια επιφυλακτικότητα. Πολλά θα μπορούσαν να συμβούν στο διάστημα που θα μεσολαβήσει ενώ, σε περίπτωση που η κυκλοφορία του Optimus θα καθυστερούσε, αυτή δεν θα ήταν η πρώτη φορά που θα συνέβαινε κάτι τέτοιο σε προϊόν το οποίο υποσχέθηκε ο Μασκ. Λόγου χάρη, ο Μασκ προ ετών είχε προβλέψει ότι η παραγωγή του ανθρωποειδούς ρομπότ θα ξεκινούσε μέσα στο 2023.
Το βέβαιο είναι ότι η Tesla έχει διοχετεύσει άφθονους πόρους στο συγκεκριμένο εγχείρημα. Ο Κρις Γουόλτι, τέως επικεφαλής του προγράμματος Optimus δήλωσε πρόσφατα πως ο Μασκ ήταν που πρότεινε την κατασκευή ενός τέτοιου ρομπότ, ενώ τα όσα παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο της AI Day ήταν αποτέλεσμα εκείνων των προσπαθειών. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως “κάποια στιγμή, [το πρόγραμμα Optimus] κατέστη το βασικό εγχείρημα της εταιρίας”.
Εντωμεταξύ, τα δεδομένα στην αγορά έχουν μεταβληθεί αισθητά, μετά την αρχική ανακοίνωση του Optimus, το 2021. Ορισμένοι παρατηρητές, μάλιστα, θεωρούν ότι η τότε ανακοίνωση της Tesla κινητοποίησε ορισμένους από τους βασικούς ανταγωνιστές της, ωθώντας τους να προχωρήσουν σε αντίστοιχες ανακοινώσεις, νωρίτερα από ό,τι θα είχαν επιλέξει να το κάνουν, υπό άλλες συνθήκες.
Σε γενικές γραμμές, η ρομποτική ευνοήθηκε από την πανδημία. Οι ελλείψεις σε προσωπικό οδήγησαν στον πολλαπλασιασμό των επενδύσεων αλλά και ένα είδος αναγέννησης των βιομηχανικών αυτοματοποιημένων συστημάτων. Πρόσφατα, η εκρηκτική ενίσχυση του ενδιαφέροντος για τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη οδήγησε σε περαιτέρω επιτάχυνση των εξελίξεων στη βιομηχανία, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ρομπότ “γενικής χρήσης”.
Πέρα από τις εντυπωσιακές παρουσιάσεις, όμως, τα υφιστάμενα συστήματα απέχουν πολύ από το να αποτελέσουν γνήσια ρομπότ γενικής χρήσης. Το χάσμα μεταξύ των όσων έχει να προσφέρει το ChatGPT, λόγου χάρη, και τα συνθετικά συστήματα που θα ήταν ικανά να ενεργούν και να μαθαίουν σαν άνθρωποι είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι θα νόμιζε αρχικά κανείς.
Σε μεγάλο βαθμό, το ζήτημα έχει να κάνει με το λογισμικό και την τεχνητή νοημοσύνη, όμως απαιτούνται ακόμη σημαντικές προσπάθειες ώστε να προκύψουν μηχατρονικά συστήματα ικανά να εκτελούν αυτές τις διαδικασίες σε μεγάλη κλίμακα. Η αγορά, εντωμεταξύ, στρέφεται όλο και περισσότερο στην ανθρωποειδή φόρμα, προκειμένου να καλυφτεί αυτό το καινό. Άλλωστε, ο κόσμος μας είναι σχεδιασμένος για τους ανθρώπους, οπότε γιατί να μη σχεδιάσουμε ρομπότ ικανά να λειτουργούν σε αυτό τον κόσμο;
Η Tesla δεν είναι η πρώτη εταιρία που άρχισε να εργάζεται πάνω στην ανθρωποειδή φόρμα, ούτε και βρίσκεται στο πλέον προχωρημένο στάδιο σε σχέση με τον ανταγωνισμό, βάσει των τωρινών δεδομένων. Όμως, παρότι το να αποτελέσει την πρώτη εταιρία που θα διαθέσει το προϊόν της στην αγορά δεν θα συνιστούσε αμελητέα επιτυχία, στον κόσμο της υψηλής τεχνολογίας, βρισκόμαστε ακόμη στην αφετηρία της ιστορίας των ανθρωποειδών ρομπότ.