Μελέτη ρίχνει φως στο γιατί η Αφρική θεωρείται το λίκνο της ανθρωπότητας

Μελέτη ρίχνει φως στο γιατί η Αφρική θεωρείται το λίκνο της ανθρωπότητας

Έχετε αναρωτηθεί γιατί η Αφρική θεωρείται το λίκνο της ανθρωπότητας; Η ερώτηση απασχολεί τους επιστήμονες εδώ και πολλές δεκαετίες. Κατά την πάροδο του χρόνου, πολλά ανθρωποειδή όντα πέρασαν από αυτή την ήπειρο, όμως μόνο ο Homo Sapiens προέχεται από εκεί. Η πορεία της ανθρώπινης εξέλιξης είναι πολύπλοκη. Ο πρόγονός μας Homo Erectus έζησε στην Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία.

Ο απόγονός του, ο Homo Heidelbergensis, “γέννησε” τουλάχιστον τρία είδη: τους Neanderthals στην Ευρασία, τους Denisovans στην Ασία και τους σύγχρονους ανθρώπους στην Αφρική. Η Brenna Henn, γενετίστρια πληθυσμών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις, τονίζει ότι για να κατανοήσουμε γιατί ο H. sapiens εμφανίστηκε στην Αφρική πρέπει να εξετάσουμε την εξελικτική διαδικασία του είδους. Ωστόσο, η Henn και άλλοι επιστήμονες αμφισβητούν την ιδέα μιας ενιαίας προέλευσης.

Οι πρόγονοί μας διασκορπίστηκαν σε διάφορους πληθυσμούς σε ολόκληρη την Αφρική, μια ήπειρο με ποικίλα οικοσυστήματα που απαιτούσαν ειδική προσαρμογή. Μια μελέτη με επικεφαλής τη Henn που δημοσιεύθηκε στο Nature, αναφέρει ότι δύο από αυτούς τους πληθυσμούς συνέβαλαν στην εμφάνιση του H. sapiens. Αυτές οι ομάδες τελικά αναμείχθηκαν, σχηματίζοντας έναν κοινό προγονικό πληθυσμό. Η οικολογική ποικιλομορφία της Αφρικής και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των πληθυσμών πιθανότατα διευκόλυναν την εξέλιξη της σύγχρονης ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με τη Henn, αυτή η γενετική και συμπεριφορική ποικιλομορφία επέτρεψε την ανάπτυξη ενός σύνθετου συνόλου χαρακτηριστικών που χαρακτηρίζουν τον Homo sapiens.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC