Με “προβολή” σε εκατοντάδες εκατομμύρια συσκευές φέρεται να αποζημιώνει την OpenAI η Apple για τη χρήση του ChatGPT

Με “προβολή” σε εκατοντάδες εκατομμύρια συσκευές φέρεται να αποζημιώνει την OpenAI η Apple για τη χρήση του ChatGPT

H Microsoft μπορεί να επένδυσε δισεκατομμύρια δολάρια στην συνεργασία της με την OpenAI ώστε να εξασφαλίσει πρόσβαση στην τεχνολογία της, όμως η Apple φημολογείται πως θα πληρώσει με τη διανομή του ChatGPT στο εκτενές οικοσύστημά της, θεωρώντας πως αυτό έχει μεγαλύτερη αξία.

Στη διάρκεια της WWDC 2024 που ολοκληρώθηκε προ ημερών, η Apple στάθηκε ιδιαίτερα στη νέα στρατηγική της γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να ανταγωνιστεί βασικούς παίκτες στην αγορά, όπως η Microsoft. Όμως, πέρα από την ευρεία ενσωμάτωση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης σε όλες τις συσκευές της, η Apple ανακοίνωσε και μια νέα συνεργασία με την OpenAI, προκειμένου να κάνει το ChatGPT την εμφάνισή του στα iPhone.

O τεχνολογικός κολοσσός, πάντως, δεν θέλησε να ανακοινώσει περισσότερες πληροφορίες, ως προς αυτή τη νέα σύμπραξη με την εταιρία που δημιούργησε το ChatGPT. Ασαφές παραμένει, λόγου χάρη, το τι ακριβώς κερδίζει η κάθε εταιρία από αυτή τη συνεργασία. Πάντως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, αυτή η σύμπραξη έχει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν άμεση εικόνα των όρων της συμφωνίας, το ChatGPT της OpenAI θα ενσωματωθεί σε βάθος στη Siri, προσφέροντας μια εκ βάθρων ανανέωση των δυνατοτήτων της. Το εργαλείο θα αξιοποιηθεί επίσης προκειμένου να υποστηρίξει τη νέα σειρά λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης. Κι ενώ θα περίμενε κανείς πως μια τέτοια συμφωνία θα στοίχιζε στην Apple κάποιο εξωφρενικό ποσό, φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Η Apple, με τα έως τώρα δεδομένα, φέρεται να προτείνει στην OpenAI κάτι πολύ ανώτερο από χρήματα: την προώθηση της εταιρίας και των προϊόντων της σε εκατοντάδες εκατομμύρια συσκευές του τεχνολογικού κολοσσού. Εντωμεταξύ, η Apple θα μπορούσε να ωφεληθεί τα μέγιστα από αυτή τη νέα συνεργασία. Αυτή τη στιγμή, η Apple ανέκτησε από τη Microsoft το στέμμα της εταιρίας με την υψηλότερη χρηματιστηριακή αποτίμηση, λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση της στρατηγικής της για το σκέλος της τεχνητής νοημοσύνης.

Κατ’ αρχάς, οι νέες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης που έρχονται στα iPhone μέσω του iOS 18 θα είναι διαθέσιμες αποκλειστικά σε συσκευές iPhone Pro 15 ή μεταγενέστερες. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες που έχουν παλαιότερες συσκευές θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε αναβάθμιση για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές τις λειτουργίες, κίνηση που θα μπορούσε να βοηθήσει με την ύφεση που καταγράφουν διεθνών οι πωλήσεις των iPhone, ιδίως στην κινεζική αγορά.

Πάντως, ασαφές παραμένει το κατά πόσο η OpenAI θα διεκδικήσει κλασικότερους τρόπους πληρωμής, προκειμένου να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη συμφωνία της με την Apple. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να συνδέσει ορισμένες από τις πλέον εξελιγμένες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης με το ChatGPT Plus, τη συνδρομητική υπηρεσία της, που αυτή τη στιγμή στοιχίζει 20 δολάρια.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι η OpenAI παρουσίασε την εφαρμογή για το ChatGPT αποκλειστικά για το macOS, παρακάμπτοντας τα Windows, παρά το γεγονός ότι η Microsoft εχει επενδύσει πολλά δισεκατομμύρια στην εταιρία. Η δημιουργός του ChatGPT εξήγησε πως έδινε προτεραιότητα στο πού βρίσκονται οι χρήστες της, γεγονός που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως εκτίμηση πως η βασική πελατειακή βάση της χρησιμοποιεί Mac και όχι συσκευές Windows.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC