ΜΙΤ: Πολύ ακριβή ακόμη η αντικατάσταση των εργαζομένων με την τεχνητή νοημοσύνη
Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πλειονότητα των θέσεων εργασίας τη δεδομένη στιγμή με οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), η οποία στόχο είχε να καταγράψει τους φόβους σχετικά με την αντικατάσταση των ανθρώπων από την τεχνητή νοημοσύνη για μια σειρά από κλάδους.
Σε μια από τις πρώτες εις βάθος διερευνήσεις αναφορικά με τη βιωσιμότητα της αγοράς εργασίας όταν η τεχνητή νοημοσύνη εκτοπίσει τον ανθρώπινο παράγοντα, οι ερευνητές μοντελοποίησαν την ελκυστικότητα του κόστους της αυτοματοποίησης διαφόρων εργασιών στις ΗΠΑ, εστιάζοντας σε θέσεις εργασίας όπου χρησιμοποιείται η υπολογιστική όραση -για παράδειγμα, στην εκπαίδευση και στην εκτίμηση ακινήτων. Διαπίστωσαν ότι μόνο το 23% των εργαζομένων, μετρούμενο σε όρους μισθών σε δολάρια, θα μπορούσε να αντικατασταθεί αποτελεσματικά. Σε άλλες περιπτώσεις, επειδή η οπτική αναγνώριση με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης είναι δαπανηρή για την εγκατάσταση και τη λειτουργία της, το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό διεκπεραιώνει τη δουλειά πιο οικονομικά.
Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης σε όλους τους κλάδους επιταχύνθηκε πέρυσι, αφότου το ChatGPT της OpenAI και άλλα παρόμοια εργαλεία ανέδειξαν τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Τεχνολογικοί κολοσσοί από τη Microsoft και την Alphabet στις ΗΠΑ έως την Baidu και την Alibaba στην Κίνα, παρουσίασαν νέες υπηρεσίες με τεχνητή νοημοσύνη και επέκτειναν τα σχέδια τους για ανάπτυξη -με ρυθμό που ορισμένοι ηγέτες του κλάδου προειδοποίησαν ότι ήταν απερίσκεπτα γρήγορος. Οι φόβοι σχετικά με τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στις θέσεις εργασίας αποτελούν εδώ και πολύ καιρό μια ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ακριβή ακόμη η τεχνητή νοημοσύνη
«Οι μηχανές θα κλέψουν τις δουλειές μας» είναι μία έκφραση που ακούγεται συχνά σε περιόδους ταχείας τεχνολογικής αλλαγής. Η ανησυχία αυτή επανεμφανίστηκε με τη δημιουργία μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, αναφέρουν οι ερευνητές του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του ΜΙΤ στο 45σέλιδη μελέτη με τίτλο Beyond AI Exposure. «Διαπιστώνουμε ότι μόνο το 23% των εργαζομένων που “εκτίθενται” στην τεχνητή νοημοσύνη θα ήταν οικονομικά αποδοτικό να αντικατασταθεί για τις επιχειρήσεις, εξαιτίας του μεγάλου αρχικού κόστους των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης».
Η υπολογιστική όραση είναι ένας τομέας της ΤΝ που επιτρέπει στις μηχανές να αντλούν σημαντικές πληροφορίες από ψηφιακές εικόνες και άλλες πηγές, με τις πιο διαδεδομένες εφαρμογές της να εμφανίζονται σε συστήματα ανίχνευσης αντικειμένων στην αυτόνομη οδήγηση ή στην κατηγοριοποίηση φωτογραφιών σε smartphones.
Η σχέση κόστους-οφέλους της υπολογιστικής όρασης είναι καλύτερη σε κλάδους όπως το λιανικό εμπόριο, οι μεταφορές και η αποθήκευση, κλάδοι στους οποίους η Walmart και η Amazon έχουν εξέχουσα θέση. Είναι επίσης προσιτή στον κλάδο της υγείας, σύμφωνα με το έγγραφο του ΜΙΤ. Μια πιο επιθετική εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης, ιδίως μέσω συνδρομητικών προσφορών θα μπορούσε να επεκτείνει άλλες χρήσεις και να τις καταστήσει πιο βιώσιμες.
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το MIT-IBM Watson AI Lab και χρησιμοποίησε διαδικτυακές έρευνες για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με περίπου 1.000 οπτικά υποβοηθούμενες εργασίες σε 800 επαγγέλματα. Μόνο το 3% αυτών των εργασιών μπορεί να αυτοματοποιηθεί οικονομικά αποδοτικά σήμερα, εντούτοις το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί στο 40% έως το 2030, εάν το κόστος των δεδομένων μειωθεί και η ακρίβεια υποχωρήσει, αναφέρουν οι ερευνητές.
Αναζωπυρώνουν οι ανησυχίες
Η πολυπλοκότητα του ChatGPT και των ανταγωνιστών του όπως το Bard της Google, έχει αναζωπυρώσει την ανησυχία για την κατάργηση θέσεων εργασίας από την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς τα νέα chatbots δείχνουν να ανταποκρίνονται επαρκώς σε εργασίες που προηγουμένως μόνο οι άνθρωποι ήταν ικανοί να εκτελέσουν. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδόν το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως θα επηρεαστεί και ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εξισορροπήσουν προσεκτικά τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης με τις αρνητικές επιπτώσεις.
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός την περασμένη εβδομάδα, πολλές συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην εκτόπιση του εργατικού δυναμικού από την τεχνητή νοημοσύνη. Ο συνιδρυτής της Inflection AI και της DeepMind που ανήκει στη Google, Μουσταφά Σουλεϊμάν, δήλωσε ότι τα συστήματα της τεχνητής νοημοσύνης είναι «βασικά εργαλεία αντικατάστασης της εργασίας».
Μια περίπτωση μελέτης στην έρευνα εξέτασε ένα υποθετικό αρτοποιείο. Οι αρτοποιοί επιθεωρούν οπτικά τα συστατικά για τον έλεγχο της ποιότητας σε καθημερινή βάση, όμως αυτό αναλογεί μόλις στο 6% των καθηκόντων τους, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η εξοικονόμηση χρόνου και μισθών από την εφαρμογή καμερών και ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης εξακολουθεί να απέχει πολύ από το κόστος μιας τέτοιας τεχνολογικής αναβάθμισης, κατέληξαν.
«Η μελέτη μας εξετάζει τη χρήση της υπολογιστικής όρασης σε όλη την οικονομία, μελετώντας την εφαρμογή της σε κάθε επάγγελμα σε σχεδόν κάθε βιομηχανία και κλάδο», υποστηρίζει ο Νιλ Τόμσον, διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος FutureTech στο εργαστήριο πληροφορικής και τεχνητής νοημοσύνης του ΜΙΤ. «Δείχνουμε ότι θα υπάρξει περισσότερη αυτοματοποίηση στο λιανικό εμπόριο και στον κλάδο της υγείας και λιγότερη σε κλάδους όπως οι κατασκευές, τα ορυχεία ή τα ακίνητα», καταλήγει.