Μπαταρίες λιθίου που διαρκούν 10 φορές περισσότερο υπόσχεται νέα έρευνα σε 5 χρόνια

Μπαταρίες λιθίου που διαρκούν 10 φορές περισσότερο υπόσχεται νέα έρευνα σε 5 χρόνια

 

Μια νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Northwestern ίσως λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα αυτονομίας των σύγχρονων κινητών … τηλεφώνων, καθώς υπόσχεται 10 φορές μεγαλύτερης διάρκειας μπαταρίες μέσα σε 5 χρόνια. Οι μπαταρίες είναι κι αυτές λιθίου και σύμφωνα με την έρευνα όχι μόνο θα διαρκούν 10 φορές περισσότερο από τις σημερινές, αλλά θα φορτίζονται και γρηγορότερα κατά επίσης 10 φορές.

Παραδόξως φαίνεται ότι “σπρώχνοντας” εκατομμύρια μικροσκοπικές οπές που είναι μόλις 20-40 νανόμετρα ανοιχτές και αλλάζοντας την κίνηση και την πυκνότητα των ιόντων λιθίου, είναι αρκετά έτσι ώστε να επιμηκυνθεί η διάρκεια της μπαταρίας, βελτιώνοντας ακόμη και την ταχύτητα φόρτισής της. Το πρωτότυπο της μπαταρίας που έχει κατασκευαστεί φορτίζει πλήρως σε 15 μόλις λεπτά και διαρκεί για μια ολόκληρη εβδομάδα χωρίς επαναφόρτιση.

Ο Harold Kung επικεφαλής της έρευνας, εξηγεί ότι η ταχύτητα και η πυκνότητα των ιόντων λιθίου μπορεί να πειραχτεί χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά κατά τη διαδικασία παραγωγής της μπαταρίας. “Ακόμη και μετά από 150 φορτίσεις (που αναλογούν περίπου μέσα σε ένα χρόνο χρήσης), η μπαταρία είναι πέντε φορές πιο αποδοτική από αυτές που έχουμε σήμερα. Δυστυχώς μετά τις 150 φορτίσεις η ζωή τους μειώνεται κατακόρυφα σύμφωνα με την παρούσα κατάστασή του πρωτοτύπου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC