Νέα τεχνολογική πλατφόρμα από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ
Το εν λόγω πρόγραμμα «Μνήμες Μακράς Διάρκειας», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται, παράλληλα, σε πανεπιστήμια άλλων τεσσάρων χωρών (Ισπανία, Αυστρία, Κύπρος και Γαλλία), έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 150 ηλικιωμένοι στην Ελλάδα, μέσω των ΚΑΠΗ, των κέντρων φροντίδας ηλικιωμένων ή των ενοριών εκκλησιών. Ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, ωστόσο, το πειραματικό, πρακτικό στάδιο υλοποιείται από τον περασμένο Οκτώβριο.
Όπως διαπιστώθηκε από στατιστικά δεδομένα που προέκυψαν από νευροψυχολογικά τεστ των ατόμων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, η συγκεκριμένη μη φαρμακολογική παρέμβαση πρόληψης της άνοιας είχε εντυπωσιακά ποιοτικά αποτελέσματα τόσο στις συγκεκριμένες εγκεφαλικές λειτουργίες που επηρεάζονται από το γήρας, όσο και στην ψυχολογική κατάσταση των συμμετεχόντων.
«Παρατηρήθηκε μία βελτίωση της τάξης του 12% στις λειτουργίες προσοχής, στις εκτελεστικές λειτουργίες, στη γλώσσα, στην ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών, στις οπτικοχωρικές ικανότητες και στην μνήμη εργασίας, πριν και μετά την παρακολούθηση του προγράμματος. Το ποσοστό αυτό βελτίωσης δεν επιτυγχάνεται σήμερα με τα φάρμακα» επεσήμανε η ψυχολόγος – συνεργάτιδα του προγράμματος, Αριστέα Λαδά.
Το σημαντικότερο ποσοστό επιτυχίας αφορά την ψυχολογική κατάσταση των ηλικιωμένων του προγράμματος, στους οποίους παρατηρήθηκε ότι βελτίωσαν την κατάθλιψή τους κατά 50%. Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, μετά την παρακολούθηση της εκπαίδευσής τους στις «Μνήμες Μακράς Διάρκειας» δήλωσαν ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα της ζωής τους και ότι βρήκαν ιδιαίτερα διασκεδαστική την χρήση και εκμάθηση της τεχνολογικής πλατφόρμας.
Συγκεκριμένα, τα άτομα τρίτης ηλικίας κάνουν χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, του διαδικτύου, καθώς και άλλων εφαρμογών, όπως ηλεκτρονικά παιχνίδια που τους ωθούν στην φυσική άσκηση (π.χ. το Wii της Nintendo). Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Ιατρικής Πληροφορικής του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνο του ευρωπαϊκού έργου, Παναγιώτη Μπαμίδη, η τεχνολογική πλατφόρμα περιλαμβάνει πρωτόκολλα ασκήσεων για την ισορροπία, την ενδυνάμωση μυών, την αεροβική άσκηση κ.α., αλλά και ασκήσεις του νου, οι οποίες ενισχύουν την παρατηρητικότητα, τη μνήμη, τις αισθήσεις.
Το πρόγραμμα εκπαίδευσης των ηλικιωμένων διαρκεί 8-10 εβδομάδες και περιλαμβάνει σωματικές ασκήσεις 3-5 φορές την εβδομάδα, καθώς και νοητικές ασκήσεις 4-5 φορές εβδομαδιαίως. Αποτελεί ένα από 48 καινοτόμα ερευνητικά προϊόντα του ΑΠΘ, που θα παρουσιαστούν φέτος στην 76η ΔΕΘ, στον εκθεσιακό χώρο της Επιτροπής Ερευνών του πανεπιστημίου, στο περίπτερο 13, Stand 79, στο αφιέρωμα Καινοτομία και Ευρεσιτεχνία.