Νέες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης έρχονται στο δημόσιο τομέα

Νέες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης έρχονται στο δημόσιο τομέα

Το ελληνικό Κτηματολόγιο αποτελεί μόνο το σημείο έναρξης για την υιοθέτηση λύσεων τεχνητής νοημοσύνης στο δημόσιο τομέα, καθώς η ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαβλέπει και αρκετά ακόμη πεδία στα οποία η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να συμβάλλει αποφασιστικά τόσο στην κατάργηση της γραφειοκρατίας όσο και στην επιτάχυνση των διαδικασιών.

Οι επόμενοι τομείς που βρίσκονται σε προτεραιότητα για την εφαρμογή συστημάτων ΑΙ είναι αυτοί της υγείας, της δικαιοσύνης και της πολιτικής προστασίας, όπως επισήμαναν τόσο ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου όσο και ο υφυπουργός, Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Ήδη η ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρίσκεται σε συζητήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία για την επεξεργασία πεδίων στα οποία η ΤΝ θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική βοήθεια σε χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες του δημοσίου τομέα.

Αρωγό στην κατάργηση της γραφειοκρατίας και στην επιτάχυνση των διαδικασιών φιλοδοξεί να καταστήσει η κυβέρνηση την τεχνητή νοημοσύνη, μετά και το επιτυχημένο «test drive» που πραγματοποίησε με την ενσωμάτωσή της AI στο ελληνικό Κτηματολόγιο. Οι επόμενοι τομείς που τίθενται σε προτεραιότητα για τη χρήση εργαλείων ΤΝ είναι αυτοί της υγείας, της δικαιοσύνης και της πολιτικής προστασίας.

Ενδεικτικά, στη Δικαιοσύνη, είναι δυνατή η δημιουργία ενός αντίστοιχου -με το Κτηματολόγιο- συστήματος ΑΙ, που θα μπορεί να «διαβάζει» ένα φάκελο δικογραφίας, βοηθώντας το δικαστή στην ταχύτερη έκδοση μιας απόφασης. Η ταχύτητα λειτουργίας της δικαιοσύνης είναι διαχρονικά ένα από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όχι μόνο για τους πολίτες αλλά και για τις επιχειρήσεις, όπως και τις επενδύσεις που προσελκύει η Ελλάδα. Όπως και στο Κτηματολόγιο, όπου το σύστημα αναπτύχθηκε σύμφωνα με τις ανάγκες των στελεχών των υπηρεσιών του, έτσι και στη Δικαιοσύνη το όποιο σύστημα αναπτυχθεί θα γίνει βάσει των αναγκών των δικαστών.

Για τον κρίσιμο τομέα της Υγείας, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εκτιμά ότι η ΤΝ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην αξιοποίηση των απεικονιστικών εξετάσεων και στις βάσεις δεδομένων των νοσοκομείων. Η τεχνητή νοημοσύνη ήδη εφαρμόζεται πειραματικά σε διάφορα πεδία της Υγείας, ακόμα και στη διάγνωση ασθενειών. Μάλιστα, στη χώρα μας το νοσοκομείο Άγιος Σάββας (στέλνοντας ανωνυμοποιημένα δεδομένα ασθενών) συμμετέχει σε ένα τέτοιο πειραματικό πρόγραμμα του ΜΙΤ (ένα από τα 60 νοσοκομεία παγκοσμίως) για ένα ΑΙ σύστημα που εκτιμάται ότι μπορεί να κάνει πρόβλεψη του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του πνεύμονα έως και πέντε χρόνια νωρίτερα από την δυνατότητα διάγνωσης των γιατρών.

Εξίσου κρίσιμος είναι και ο τομέας της Πολιτικής Προστασίας (ειδικά με την πρόκληση της κλιματικής κρίσης), με την ΤΝ να μπορεί να προσφέρει μια πληθώρα λύσεων σε περιπτώσεις πυρκαγιών, πλημμυρικών φαινομένων κ.α., σε επίπεδο πρόβλεψης και αντιμετώπισης. Μάλιστα, το Υπουργείο φέρεται να σχεδιάζει ήδη και ένα ακόμα εργαλείο ΤΝ σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΔ και το Κτηματολόγιο, για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, Το μοντέλο που εκτιμάται ότι θα μπορεί να τρέξει από το 2025 θα μπορεί να εντοπίζει μέσα από δορυφορικές φωτογραφίες, καμμένες δασικές εκτάσεις προηγούμενων ετών, να αναλύσει την πορεία αποκατάστασής τους (αναγέννηση βλάστησης), ακόμα και να εντοπίζει ενδείξεις παράνομης δόμησης στις περιοχές αυτές.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει υψηλές προσδοκίες από την υιοθέτηση της ΤΝ σε διάφορα πεδία, με την ηγεσία του να σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «όπου υπάρχει μεγάλος όγκος δεδομένων, μπορούμε να περιμένουμε και υλοποιήσεις εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης».

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC