Οι μεγάλες στιγμές του Twitter στα έκτακτα γεγονότα!

Οι μεγάλες στιγμές του Twitter στα έκτακτα γεγονότα!

Το Twitter μπήκε στη ζωή μας τον Μάρτιο του 2006 και μέσα σε πέντε μόλις χρόνια κατάφερε να «εισβάλει» στην … καθημερινότητα  200 εκατ. ανθρώπων, ενώ μετρά πλέον 65 εκατ. «τιτιβίσματα» -κοινώς tweets- ημερησίως!

Ο δημοφιλής ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης «ωρίμασε» μπροστά στα μάτια μας και πλέον έχει εξελιχθεί σε ένα πραγματικό «όπλο επικοινωνίας», έχοντας αφήσει το στίγμα του σε μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα των καιρών μας με πιο πρόσφατο παράδειγμα την δολοφονία του Μπιν Λάντεν.

Η είδηση του θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν μεταδόθηκε για πρώτη φορά μέσω του Twitter, αρκετές ώρες πριν από το διάγγελμα του Ομπάμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνθρωπος που μετέδωσε την είδηση το έκανε άθελά του και πρόκειται για τον 33χρονο Σοχέιμπ Αθάρ που ζει σε πολύ κοντινή απόσταση από την έπαυλη του ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν.

Με το ψευδώνυμο «ReallyVirtual», ο Αθάρ μετέδωσε «live» μέσω του Twitter την επιχείρηση των Αμερικανών στρατιωτών στην πόλη Αμποταμπάντ.

Στη 1 τα ξημερώματα ο 33χρονος έγραψε: «Ένα ελικόπτερο πετάει πάνω από την πόλη», τονίζοντας ότι πρόκειται για σπάνιο γεγονός». Χωρίς να έχει καταλάβει ακριβώς τι συμβαίνει, ο «ReallyVirtual» άρχισε να περιγράφει με λεπτομέρειες την επιχείρηση αναφέροντας ακόμη και την πτώση και την συντριβή του ελικοπτέρου.

Στην πραγματικότητα όμως, ο άνθρωπος που μετέδωσε «επίσημα» μέσω Twitter την είδηση ήταν o Κιθ Έρμπαν, ο γραμματέας του πρώην υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Μία ώρα πριν από το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου ο Έρμπαν έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Άκουσα από αξιόπιστη πηγή ότι σκότωσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν».

Το Twitter στην πτώση αεροσκάφους στον ποταμό Χάντσον

Στις 15 Ιανουαρίου το 2009 η Νέα Υόρκη συγκλονίστηκε όταν ένα αεροσκάφος της εταιρίας US Airways με περίπου 150 επιβάτες και 5μελές πλήρωμα κατέπεσε στον ποταμό Χάντσον. Η τύχη και η ψυχραιμία του πιλότου βοήθησαν τελικά ώστε όλοι οι επιβάτες να είναι καλά στην υγεία τους.

Ο πιλότος Τσέσλι “Σάλι” Σάλενμπεργκερ έσωσε τους επιβάτες και μέσα σε λίγε μόνο ώρες έγινε ήρωας στις ΗΠΑ.
“Twitter breaks the news again”, έγραψε την επόμενη ημέρα η εφημερίδα Telegraph υποστηρίζοντας ότι ένας χρήστης του δημοφιλούς ιστότοπου με το ψευδώνυμο @Manolantern έγραψε για την πτώση στο ποταμό, την ώρα που το CNN.com, οι NYTimes.com και το FoxNews.com δεν είχαν δημοσιεύσει την είδηση.

Ο θάνατος του Michael Jackson online

Η είδηση του θανάτου του Michael Jackson στις 25 Ιουνίου 2009 κατέκλυσε τις ιστοσελίδες σε όλο τον κόσμο.

Το  Twitter σχεδόν «κατέρρευσε» από τα πολλά τιτιβίσματα και το TMZ, το site που πρώτο ανακοίνωσε τα δυσάρεστα νέα «έπεσε» από την μεγάλη επισκεψιμότητα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και οι New York Times ανέφεραν ότι μετά το tweet της ιστοσελίδας TMZ για τον θάνατο του τραγουδιστή εκατομμύρια μηνύματα δημοσιεύτηκαν στο Twitter.

Ο σεισμός στην Αϊτή

Οι κάτοικοι της Αϊτής άρχισαν να «τουιτάρουν» λίγα μόλις λεπτά μετά το χτύπημα του εγκέλαδου  τον Ιανουάριο του 2010.

Όπως μάλιστα ανέφερε και το BBC μερικές από τις πιο σημαντικές ειδήσεις από την χτυπημένη από τον σεισμό Αϊτή ήρθαν μέσω Twitter, από απλούς ανθρώπους και όχι δημοσιογράφους.

Η πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο του Μεξικού

Ο ρόλος του Twitter στην υπόθεση της καταστροφικής πετρελαιοκηλίδας που προκλήθηκε μετά την κατάρρευση εξέδρας άντλησης πετρελαίου της ΒΡ στον κόλπο του Μεξικού ήταν καθοριστικός.

Εκατομμύρια χρήστες της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης ζητούσαν να αποδοθεί η δικαιοσύνη και οργάνωναν ομάδες εθελοντών για να καθαρίσουν τις γεμάτες πετρέλαιο παραλίες.

Το χειρότερο πλήγμα για την ΒΡ ήρθε όταν κάποιοι χρήστες κατάφεραν να φτιάξουν ένα ψεύτικο λογαριασμό της εταιρείας και να δημοσιοποιήσουν διάφορα σχόλια για το περιστατικό. Ο ψεύτικος λογαριασμός της ΒΡ μάλιστα απέκτησε περισσότερους «φίλους» από ότι αυτός της εταιρείας.

Το Twitter και η εξέγερση στην Αίγυπτο

Όταν ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες κατά του προέδρου Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, το Twitter έδειξε για άλλη μια φορά τη δύναμή του.

Οι αρχές είχαν απαγορεύσει στους κατοίκους να έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ αλλά όλη η γη τους βοήθησε να περάσουν τα μηνύματά τους. Οι Αιγύπτιοι κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν το Twitter για να πουν σε όλο τον κόσμο τις ιστορίες τους και τα όσα κάθε μέρα ζούσαν, ενώ μέσω της ιστοσελίδας κατάφεραν να στείλουν το μήνυμα της επανάστασης σε κάθε γωνιά της χώρας τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC