Ο James Earl Jones, η φωνή του Darth Vader, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών

Ο James Earl Jones, η φωνή του Darth Vader, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών

Ο James Earl Jones, η εμβληματική φωνή του Darth Vader στο Star Wars και του Mufasa στο Lion King, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών στο σπίτι του στην κομητεία Dutchess της Νέας Υόρκης.

Ο θάνατός του σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για τον κινηματογράφο και το θέατρο, αφήνοντας πίσω του μια πλούσια κληρονομιά που εκτείνεται σε έξι δεκαετίες.

Ο Jones, γεννημένος το 1931 στο Μισισίπι, ξεπέρασε ένα σοβαρό πρόβλημα τραυλισμού στην παιδική του ηλικία για να γίνει ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ηθοποιούς της γενιάς του. Η καριέρα του ξεκίνησε στο θέατρο, με το ντεμπούτο του στο Broadway το 1958 στο έργο “Sunrise at Campobello”. Στη συνέχεια, καθιερώθηκε ως ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς της σκηνής, ερμηνεύοντας ρόλους σε κλασικά έργα του Shakespeare και σύγχρονων συγγραφέων.

Η μεγάλη του στιγμή ήρθε το 1967 με τον ρόλο του πυγμάχου Jack Jefferson στο “The Great White Hope”, για τον οποίο κέρδισε το Tony Award καλύτερου ηθοποιού το 1969. Η κινηματογραφική μεταφορά του έργου το 1970 του χάρισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ, καθιστώντας τον τον δεύτερο μαύρο ηθοποιό που προτάθηκε για το βραβείο καλύτερου ηθοποιού.

Ωστόσο, η παγκόσμια αναγνώριση ήρθε με τον ρόλο του ως η φωνή του Darth Vader στη σειρά ταινιών Star Wars. Αν και αρχικά δεν πιστωνόταν για τον ρόλο, η βαθιά, επιβλητική φωνή του έδωσε ζωή σε έναν από τους πιο εμβληματικούς κακούς στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο Jones συνέχισε να δανείζει τη φωνή του στον χαρακτήρα σε έξι ταινίες Star Wars, καθώς και σε τηλεοπτικές σειρές και ειδικές παραγωγές.

Εκτός από το Star Wars, ο Jones έγινε γνωστός και για άλλους ρόλους φωνής, συμπεριλαμβανομένου του Mufasa στο “The Lion King” της Disney. Πριν 2 χρόνια, εντύπωση είχε προκαλέσει η είδηση ότι ο James Earl Jones είχε δώσει τη συγκατάθεσή του για την αναδημιουργία της φωνής του Darth Vader από τεχνητή νοημοσύνη για μελλοντικές ταινίες, καθώς αποχωρούσε από τον εμβληματικό ρόλο.

Παράλληλα, συνέχισε να πρωταγωνιστεί σε σημαντικές θεατρικές παραγωγές, κερδίζοντας ένα δεύτερο Tony Award το 1987 για τον ρόλο του στο “Fences” του August Wilson.

Η απώλεια του Jones προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από συναδέλφους και θαυμαστές. Ο δημιουργός του Star Wars, George Lucas, τον χαρακτήρισε “απίστευτο ηθοποιό με μοναδική φωνή τόσο στην τέχνη όσο και στο πνεύμα”. Ο Mark Hamill, που υποδύθηκε τον Luke Skywalker, έγραψε απλά: “Αναπαύσου εν ειρήνη, μπαμπά”.

Ο James Earl Jones αφήνει πίσω του τον γιο του Flynn, ο οποίος ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του και έγινε επίσης ηθοποιός.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC