Πάρε καφέ τώρα, πλήρωσε τον αν θες και όποτε θες!

Πάρε καφέ τώρα, πλήρωσε τον αν θες και όποτε θες!

Ο Jonathan Stark είναι ένας mobile developer που αποφάσισε να υλοποιήσει μία τρελή ιδέα. Τα Starbucks σου δίνουν την δυνατότητα να προπληρώνεις μία κάρτα την οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αγοράσεις τον καφέ σου. Ο Jonathan θέλησε να μοιραστεί την δική του με ολόκληρο τον κόσμο. Όποιος θέλει μπορεί να την χρησιμοποιήσει και, αντίστοιχα, μπορεί να προσθέσει κάποια λεφτά σε αυτή.

Στην ουσία πρόκειται για ένα πείραμα που θέλει να αποδείξει ότι οι άνθρωποι είναι κατά βάση καλοί, ακόμα και στην περίπτωση που τους καλύπτει η ανωνυμία του διαδικτύου και ενός τεράστιου δικτύου καταστημάτων σε ολόκληρη την Αμερική. Οι διακυμάνσεις στο ποσό που υπάρχει στην κάρτα του Jonathan είναι μεγάλες, πριν από μία ώρα υπήρχαν 185 δολάρια ενώ πολλές φορές μηδενίστηκε το υπόλοιπο. Όλες οι αλλαγές που γίνονται εμφανίζονται στο Twitter Account @jonathanscard και μπορούν όλοι να το παρακολουθήσουν.

Ασυναίσθητα, έκανα την ταύτιση του πειράματος με την Open Source κοινότητα. Όπως στην κάρτα του Jonathan που οι χρήστες προσφέρουν χρήματα, έτσι και στην κοινότητα του ανοιχτού λογισμικού, οι χρήστες προσφέρουν ένα εξίσου πολύτιμο αγαθό, τις γνώσεις τους και τον χρόνο τους. Τώρα, μένει να δούμε αν οι άνθρωποι είναι εξίσου open minded και με τα χρήματα τους. Προσωπικά το πείραμα θέλω να πετύχει και, ποιος ξέρει, ίσως μελλοντικά θα να αποτελέσει την βάση για μία μορφή οικονομίας που θα βασίζεται στην κοινότητα και όχι στην ατομική ιδιοκτησία του κάθε μέλους της..

Προσοχή: Δεν δουλεύει η κάρτα του Jonathan στα ελληνικά Starbucks

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC