Ποιο είναι το σφάλμα που γεμίζει τη μνήμη του κινητού σας χωρίς να το γνωρίζετε και πώς να το διορθώσετε

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στα smartphones και τα κινητά τηλέφωνα είναι η απρόσμενη εξάντληση του αποθηκευτικού χώρου.
Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στα smartphones είναι να τελειώνει ο αποθηκευτικός χώρος που προκαλεί αργή λειτουργία της συσκευής.
Εκτός αυτού, η κατάσταση αυτή εμποδίζει την εκτέλεση βασικών λειτουργιών και κάποιες περιπτώσεις, εμποδίζει τη δυνατότητα αποθήκευσης νέων φωτογραφιών, βίντεο ή εγγράφων.
Σε πολλές περιπτώσεις, αυτός ο κορεσμός δεν οφείλεται στην εγκατάσταση εφαρμογών ή στην εκούσια αποθήκευση αρχείων πολυμέσων, αλλά σε ένα λιγότερο προφανές σφάλμα: τη συσσώρευση προσωρινών αρχείων, προσωρινής μνήμης εφαρμογών και υπολειμματικών δεδομένων που δεν διαγράφονται αυτόματα. Αυτό το φαινόμενο είναι τεχνικά γνωστό ως «διόγκωση δεδομένων» (data bloating).
Πώς δημιουργείται η υπερβολική συσσώρευση δεδομένων
Κάθε φορά που ανοίγει μια εφαρμογή, αλληλεπιδρά με το διαδίκτυο, λαμβάνει ενημερώσεις ή αποθηκεύει πληροφορίες χρήστη, δημιουργεί προσωρινά αρχεία. Αυτά τα δεδομένα συνήθως αποθηκεύονται ως προσωρινή μνήμη (cache) για να επιταχύνουν μελλοντικές λειτουργίες. Ωστόσο, πολλές εφαρμογές δεν διαχειρίζονται σωστά αυτά τα αρχεία και δεν τα διαγράφουν όταν δεν χρειάζονται πλέον.
Το WhatsApp, για παράδειγμα, διατηρεί αντίγραφα φωτογραφιών, βίντεο και εγγράφων, ακόμη και αν ο χρήστης τα έχει διαγράψει από τις συνομιλίες. Το TikTok και το Facebook επίσης αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων στο παρασκήνιο.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 27/04/2025 08:02
Γιατί δεν πρέπει ποτέ ξανά να γράψετε «Αγαπητέ»/ «Dear» στα email
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 26/04/2025 08:31
Εκρηκτική άνοδος στη μεταφορά δεδομένων κινητής τηλεφωνίας: Πού οφείλεται -Τι καταλαμβάνουν, φώτο, βίντεο, μουσική
Επιπτώσεις στη λειτουργία της συσκευής
Όταν η εσωτερική μνήμη γεμίζει, το λειτουργικό σύστημα του τηλεφώνου αρχίζει να λειτουργεί αργά. Οι εφαρμογές αργούν να ανοίξουν, οι αυτόματες ενημερώσεις μπορεί να μην ολοκληρωθούν λόγω έλλειψης χώρου, και οι διεργασίες στο παρασκήνιο διακόπτονται. Επιπλέον, μια πλήρης μνήμη αποτρέπει τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τις αποθηκευμένες πληροφορίες.
Πώς να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους είναι η χειροκίνητη διαγραφή της προσωρινής μνήμης των εφαρμογών. Στα Android, αυτό μπορεί να γίνει από τις ρυθμίσεις, επιλέγοντας «Εφαρμογές» και μετά «Διαγραφή προσωρινής μνήμης». Στα iOS, μπορείτε να απεγκαταστήσετε και να επανεγκαταστήσετε την εφαρμογή.
Επίσης μπορείτε:
Να ελέγξετε για διπλά αρχεία και να τα διαγράψετε.
Να απενεργοποιήσετε τις αυτόματες λήψεις σε εφαρμογές όπως το WhatsApp και το Telegram.
Να χρησιμοποιείτε υπηρεσίες cloud όπως το Google Photos ή το iCloud ή το OneDrive.
Να ελέγχετε την ενότητα «Αποθήκευση» στις ρυθμίσεις του τηλεφώνου.